I 1924 ble fattiggården i Skedsmo lagt ned etter 35 års drift. Fattiggården holdt til på Huseby, i den tidligere prestegården, og det som nå er Skedsmo bygdemuseum. Boka handler om fattigvesenet i Skedsmo og om noen av de menneskene som bodde på fattiggården deler av sitt liv.
I tillegg til generell fattigdomshistorie for Norge og for Skedsmo kan du lese om Karen Hansen og hennes mann og åtte barn fra første ekteskap, og deretter ny mann og et barn til. Du kan lese om familien Knutsen fra Lillestrøm, som på grunn av tuberkulose flyttet til fattiggården og bodde der i mange år. Marie Magdalene Hansen som fikk mange barn uten å være gift, og måtte i fengsel på grunn av det, har også fått et kapittel. Syprian Steffensen var fattiggårdsbestyrer i mange år, og hvordan det var på fattiggården i hans tid og mer om hans familie er også en del av historien.
Boka er gjennomillustrert med gamle bilder, mange hentet fra MiAs egne samlinger eller fra andre museer og arkiver, og med eksempler på kildemateriale som er brukt for å finne fram til historiene. Det er etnolog og avdelingsdirektør i MiA Trine Grønn Iversen har skrevet boka, og fotograf og fagkonsulent i MiA Liv-Heidi Solem, har stått for lay-outen. Sparebankstiftelsen DNB har bidratt økonomisk til utgivelsen.
Lydlenke
Hvis du vil høre litt fra boka kan du ta en titt og høre på lydguiden som er laget til utstillingen «I fattigdommens dager». Utstillingen er basert på deler av denne boka.