Hopp til hovedinnhold

Bunadfesten 6. desember 2024

Bunadbruken i Norge, tradisjonshåndverk og sosial praksis, kom inn på Unescos verdensarvliste torsdag 5. desember. MiA feiret med en "bunadparade" i museets administrasjonsbygning på Strømmen.

MiA har mange grunner til å feire den store bunaddagen. Asker museum omfatter Hulda og Arne Garborgs hjem. Hulda var pioneren som oppfant begrepet bunad, og hun la grunnlaget for bunadbruken som nå er så unik at den kommer på Unescos liste. Huldas egen bunad er også i Asker museums eie.

Garborg var mer av en rebell enn det vi tror i dag. I en tid da korsett fortsatt var vanlig, ønsket hun å lage drakter som kunne brukes av dansere i leikaringene hun startet. Hun ønsket at de skulle være "en festdrakt for vår tid". Bunadene skulle sys av norskprodusert materiale og være noe folk kunne like å gå i.

Tradisjonshåndverk opplæringskontor og kompetansesenter, er en del av MiA som bidrar til å utdanne tradisjonshåndverkere innen små og verneverdige fag, blant annet bunadstilvirker og filigransølvsmed. Håndverket er også en del av verdensarven.


MiA har også brudeskoene som er utgangspunkt for broderiet på en av variantene av romeriksbunaden i sine gjemmer. De har tilknytning til Gamle Hvam museum.

MiA har også tidligere hatt fokus på bunad, nemlig i en utstilling om Romeriksbunaden som nå står på Lørenskog bygdemuseum, og som tidligere har vært vist på andre av museene på Romerike; Ullensaker museum, Eidsvoll bygdetun og Aurskog-Høland bygdetun. 

På Lørenskog husflidslags julemarked på Lørenskog bygdemuseum helgen 7. og 8. desember var det også fokus på bunader. 

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1