Hopp til hovedinnhold
Foto av en mor og datter på tur

Et steinkast unna Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren kan man gå på oppdagelsestur i skogen, gå natursti eller grille og kose seg i gapahuker.

Natursti

På Blikomøya finnes åtte naturstiposter som skiftes ut med nye utfordrende spørsmål hver måned gjennom hele året. 

Fasit finner du på veggen inne i en av gapahukene ute på Blikomøya. 

Blikomøyas spesielle historie og natur

Blikomøya har blitt skapt de siste hundre årene av sand og leire som Glomma har tatt med seg. Før 1930 fantes ikke denne øya. Fram til 1960-tallet bygget man lenser her og øya var fri for trær og busker. 

Vegetasjonen har siden lensebyggingen tok slutt der fått utvikle seg fritt og det gjør at vi kan se hvordan trær og planter har fordelt seg naturlig. Vier- og seljebusker langs utkantene og høyreist bjørkeskog på midten av øya. En del trær har begynt å dø og det ligger flere løvtrestammer på bakken. Det sies at det er først når skogen begynner å dø at den for alvor begynner å leve! Dette er fordi at når noen trær dør blir det flere typer insekter, sopp, lav og mose som kan leve der og dette gjør at skogen får et rikere liv. 

Fuglesekken og fuglelivet

På besøkssenter våtmark kan du låne en fuglesekk i sommermånedene som blant annet inneholder en kikkert og en mp3-spiller med fuglelyder i tillegg til andre spennende aktiviteter for hele familien. Sekken kan du for eksempel ta med ut på Blikomøya og utforske fuglelivet der. 

De vanligste fugleartene her er blåmeis, kjøttmeis, stillits, munk, løvsanger, rødstrupe og gråtrost. Det har skjedd at både gulsanger, gjerdesmett, stjertmeis, stokkand og kattugle har hekket her.

  • Foto av en blåmeis sittende på en gren.
    1/1
    Jan Wærness

Bålplass og gapahuker

På øya finnes en bålplass som kan brukes fra 15. september til 15. april - ta med egen ved eller grillkull. Vi gjør oppmerksom på det ikke er lov til å hugge trær,  ta tørre eller døde trær og kvist fra skogen på Blikomøya. Her er det også tre flotte gapahuker man kan kose seg i!

For å gå på flåtegangen ut til Blikomøya kan man låne redningsvester på besøkssenteret hele året i åpningstiden. 

All ferdsel på flåtegangene skjer på eget ansvar.​

  • Foto av folk som griller og koser seg ved bålplassen og barn leker i gapahuken.
    1/1
    Henning Flørenes/MiA
Museum24:Portal - 2024.09.14
Grunnstilsett-versjon: 1