Hopp til hovedinnhold

Grav 9 - 19. april 1943

Seks britiske soldater som skulle deltatt i tungtvannsaksjonen på Rjukan endte sine liv i Trandumskogen.

Operasjon Freshman - en del av tungtvannsaksjonen 

Tyskerne trengte tungtvann til atomforskning og produksjon av atombomber. Norsk Hydros fabrikk ved Rjukan i Telemark produserte tungtvann for tyskerne. De allierte ønsket å stoppe produksjonen, og høsten 1942 ble det gjennomført et sabotasjeforsøk mot fabrikken.

Operasjonen ble ledet av briter og besto av to operasjoner, «Grouse» og «Freshman». 19. oktober 1942 ble fortroppen, «Grouse», sluppet over Telemark. Den besto av fire lokalkjente norske soldater fra Kompani Linge, som skulle gå på ski til fabrikken. Så skulle spesialtrente britiske ingeniørsoldater fra 1st British Airborne Division og 9th Airborne Field Company flys inn for å angripe selve fabrikken. Sabotasjeforsøket ble kalt «Operasjon Freshman». 

Vanskelig å navigere

19.november tok Freshman-flyene av fra Skitten ved Wick, helt nord i Skottland, med kurs mot Norge. Britene kom med to Halifax bombefly som trakk hvert sitt Horsa glidefly. Styrken bestod av 48 mann. Først startet den ene gruppen. Mennene fra «Grouse» hadde gjort klar landingsbane og hørte flyet, men det lå en lav sky over landingsområdet og de fikk ikke radiokontakt med flyet. Flyet hadde problemer med kommunikasjons- og navigasjonsutstyret. De prøvde å navigere etter kart, men det var vanskelig fordi vannene var dekket av snø og det var ganske mørkt. De prøvde å følge dalene, men forsto at de var på feil kurs da de fikk se kysten. De forsøkte en gang til, men skydekket var tettere og de hadde lite drivstoff. De satte derfor kursen mot Skottland igjen. 

Flystyrt på hjemveien

Over Rogaland begynte flyene å ise. Slepetauet på det ene røk, og glideflyet med 17 ombord styrtet i Fylgjesdalen, ved Lysefjorden nær Stavanger. 9 overlevde og fikk førstehjelp av norske hjelpemannskaper. Da tyskerne kom fram til Fyljesdalen ble britene tatt til fange og fraktet til Stavanger. De fire som var hardest skadet ble satt i Fengsel A. Der ble de torturert og drept på brutalt vis den 24. november. Så ble likene dumpet i sjøen. Begge deler var stikk i strid med krigens spilleregler for hvordan krigsfanger skulle behandles. De andre fem var i relativt god form, de ble fraktet videre til Gestapohovedkvarteret i Oslo og derfra til Grini. 18. januar 1943 ble de henrettet på Trandumskogen. Trekkflyet kom trygt tilbake til Skottland. 

Rett i fjellveggen

Det andre Halifaxflyet med slep hadde startet litt etter første gruppe og fikk problemer allerede på vei inn over norskekysten. De styrtet ved Helleland, nær Egersund. Glideren styrtet i Benkjafjellet og trekkflyet traff Hæstadfjellet på andre siden av dalen. Alle 7 i trekkflyet omkom, mens 14 i glideflyet overlevde. De overlevende hadde kart og utstyr for å ta seg over til Sverige, men innså at de var for langt fra grensen til å flykte i uniform. De ventet derfor til de tyske soldatene kom, og overga seg til dem. Engelskmennene ble tatt med til Slettebøleiren i Egersund, der de ble skutt av tyskerne neste dag. Til sammen døde 41 menn i «Operasjon Freshman». 

Tungtvannsaksjonen

De fire nordmennene i «Grouse» måtte tilbringe vinteren på Hardangervidda, mens en ny operasjon ble planlagt. I februar 1943 utførte de sabotasje på fabrikken ved Rjukan. Det forsinket trolig produksjonen av en tysk atombombe. Senere ble også fergen som fraktet tungtvann fra fabrikken til Tyskland sprengt. Dermed rakk ikke tyskerne å produsere atombomber før krigen var over. 

Robert Evans 

Sammen med de fem fra «Operasjon Freshman» ble «Bob» Evans henrettet. Evans var marinegast i Royal Navy. Han var med Shetlands-Larsen på et mislykket forsøk på å senke det største slagskipet til tyskerne, «Tirpitz», i Åsenfjorden i Nord-Trøndelag. De skulle bruke miniubåter for å sprenge skipet, men miniubåtene slet seg under slep, så operasjonen måtte avblåses. Under flukten til Sverige ble Evans, som var hardt skadet, tatt til fange. Resten av styrken kom seg til Sverige og derfra videre til Shetland.


De døde i grav 9

James Frank Blackburn fra Isleworth i Middlesex i England. 28 år. Britisk ingeniørsoldat i 9. Airborne Field Company. Gift med Maizie Evelyn Blackburn.

Frank Bonner fra Hemel Hempstead i Hertfordshire i England. 28 år. Ingeniørsoldat i 9. Airborne Field Company. Gift.

Robert Paul (Bob) Evans fra Brixton, London, født 14. januar 1922. Marinegast i Royal Navy, 12 Submarine Flotilla - Charioteer, HMS Titania. Han var med på senkingen av Tirpitz.

Wallis Mahlon Jackson fra Meanwood i Leeds i England, ble 21 år. Visekorporal i 9. Airborne Field Company.

John Wilfred Walsh fra Stretford, Manchester i England. 26 år og ingeniørsoldat. Var med i  9. Airborne Field Company.

Thomas WIlliam White fra Gilfach i Goch, Glamorgan i Sør-Wales. Ble 23 år. Ingeniørsoldat i 9. Airborne Field Company.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1