Hopp til hovedinnhold

Vestby

Vestbys kyststripe byr på rike muligheter for sportsfiske i sjøen, båtliv og bading. Dette er ikke minst verdsatt av alle hytteeierne i kommunen - særiig ved Hvitsten er det mange av dem. På 1500-tallet var Hvitsten et eget ladested, og en viktig havn for eksporten av tømmer og is. Senere har flere store rederier holdt til her, og kunstnerkolonien i Hvitsten var lenge berømt. Store deler av Kristianiabohemen, med Hans Jæger i spissen, tilbrakte somrene her, og stedet ga både Theodor Kittelsen og Edvard Munch ro og inspirasjon.

Son 
Dersom vi føIger kysten rundt Indre Oslofjord og tar en rask gjennomgang av naturgrunn-laget, historien og mulighetene for å drive friluftsliv, får vi bekreftet til fulle at området har mye å by på. Nærmest Østfold ligger Vestby kommune. Med sin vel 20 km lange kystlinje
har den lenge vært en viktig kystkommune både for næringsliv og feriegjester. Son er kommunens sentrum i sør. Allerede på slutten av 1500-tallet til et stykke inn på 1600-tallet var det en viktig tømmerhavn. Særlig ble havnen mye brukt av hollendere som hentet trelast. For dem var havnen i Son så viktig at de like godt kalte Oslofjorden Zoon Water på sine sjøkart - det eldste fra 1582. Senere ble Son ladested og fikk tollstasjon, og på begynnelsen av 1900-tallet var plassen mest kjent som kunstnerby, der blant andre Nils Kjær, Ludvig Karsten, Henrik Sørensen og Herman Wildenvey bodde.

Son er fremdeles kjent for sin gode havn, for alle hyttene og den svært aktive seil-foreningen. Tettstedet har hvitmalte hus, trange gater og er en skikkelig “sørlandsidyll”, som de å fastboende og de mange tilreisende vet å sette pris på. Son Kystkultursenter og Son Museumshavn burde også friste natur- og kulturinteresserte. Der kan man lære om livsvilkår og kultur langs kysten i tidligere tider og om gamle dagers bårbygging. 

På 1600-tallet lå landet nesten halvannen meter lavere enn i dag, og flatbunnede hollandske kogger skal visstnok ha seilt opp elven Såna fra Son til Hølen for å laste trelast. Også Hølen var på den tiden et viktig sted med mange håndverkere, flere fabrikker, sagbruk og handelsmenn. I dag er den lille elven bare egnet for svært små farkoster, og Hølen har mistet sin status som ladested og egen kommune.

Son har også sitt eget Kystkultursenter.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1