Hopp til hovedinnhold

Buskerud

Røyken
Røyken ligger i Buskerud fylke. Kommunen dekker indre del av Hurumhalvøya og har 30 km kystlinje mot Oslofjorden og Drammensfjorden. På Oslofjord-siden går det merket sti langs hele kysten, vekselvis helt nede i fjæresteinene og litt lenger inne i landet, der terreng og private eiendommer gjør det mest hensiktsmessig.

Slemmestad
Kyststien starter ved grensen mot Asker og passerer fabrikkområdet på Slemmestad. Her lå tidligere Norges første sementfabrikk. I dag er det lite igjen av driften. Til gjengjeld er det et museum og et geologisenter i Slemmestad bibliotek som forteller historien om sementproduksjonen og den spennende geologien i området. Det er svært mange bergarter innenfor et lite område, og fremdeles er det mulig å finne fossiler i berggrunnen, men bare se, men ikke røre: Flere av de geologiske lokalitetene er fredet. Det gjelder for eksempel den syv mål store Geitungsholmen, like utenfor Slemmestad, hvor det er flere spennende forkastninger. Det er utarbeidet en egen geologisk fører for Slemmestad-området og et par andre strekninger langs Røykens kyst. Kyststien fortsetter forbi tettstedet Nærsnes, som har sørlandspreg. Opprinnelig var det kommunens senter for iseksport på 1800-tallet.

Ramton
På Ramton ligger en av Norges første organiserte campingplasser, anlagt i 1931. På holmen utenfor er det et felt med fire gravhauger. Haugene på Ramtonholmen er fra bronsealderen og er selvfølgelig fredet. 

Åros
Ved Åros renner Åroselva ut i fjorden. Fiskeinteresserte bør sette et kryss på kartet, for elven byr på både gjedde, mort, sjøørret og laks. Ved det gamle gårdsbruket Skogsborg ligger det et flott friområde, og Oslofjordens Friluftsråd har satt i stand to hytter for vandrere og båtfolk som trenger tak over hodet. Like utenfor ligger den botanisk interessante Torvøya, der artsrikdommen er meget stor. Det finnes flere fine strender, og det er langt mellom de private hyttene på øya. Derfor søker mange båtfolk seg til denne idyllen. Kyststien passerer også en rekke andre interessante steder, og i likhet med Asker og Hurum har Røyken kommune utarbeidet en detaljert veiviser.

Hurum
Den ytre del av Hurumlandet utgjøres av Hurum kommune, og kystlinjen er hele 63 km. Bortsett fra et par partier på vestsiden og sørsiden av halvøya er det opparbeidet og merket kyststi rundt nesten hele kommunen fra Røyken til Verket. Derfra er det bare en kort ferjetur over til Svelvik, der kyststien fortsetter ned gjennom store deler av Vestfold.

Sætre
Underveis passerer kyststien Norges eneste sprengstoffmuseum ved Dyna Industrier AS på Sætre, og det store friområdet Sandspollen, som er populært både blant badegjester, båtfolk og andre turfolk. Her kan man overnatte i kystledhytta Fiskerhytta, et laftet bygg fra 1915. I området er det også flere fornminner. Litt lenger sør ved Storsand og Sundby, ligger det gravhauger som er fra jernalderen.

Filtvet
Filtvet fyr ble åpnet i 1840 og betydde en vesentlig forbedring av navigasjonsforholdene i Indre Oslofjord. Fyret var bemannet helt fram til 1985, lenge etter at mange fyr lenger ute var automatisert og avfolket. Det forteller hvor viktig dette fyret var for skipsfarten.

Både Østnestangen og Haraldstangen er odder som er vel verdt å ta en tur innom. På førstnevnte er det både en gammel gravrøys og en fyrlykt. På den andre står det et sjø-merke, og på begge er det fint å fiske med stang. Utenfor Østnestangen ligger det fredede friluftsområdet Ramvikholmen. 

Rødtangen
På det sørvestre hjørnet av Hurum ligger et gammelt fyr som markerte innseilingen til Drammen. Rødtangen fyrstasjon ble åpnet samme år som Filtvet fyr. Lykten var opprinnelig plassert i et karnapp på en eldre bygning. Fyret er for lengst nedlagt og solgt, og nytt lys plassert litt unna. Den gamle fyrbygningen, karnappet og en tåkeklokke blir imidlertid holdt i god stand av sine nye eiere.

En drøy kilometer nord for Rødtangen ligger en flott edelløvskog i Holtnesdalen. Her er det stor artsrikdom av blomsterplanter og sopp. Faktisk er det regisrrert hele 246 sopparter i området. Det er ikke rart at Holtnesdalen er naturreservat. Litt lenger nord ligger turistmålet Holmsbu. Der bodde maleren Henrik Sørensen (1892-1962) i lange perioder. Han er blant annet kjent for utsmykningen av Oslo Rådhus. 

Lier
Den 28 km lange Drammensfjorden er delt i en indre og en ytre deI av moreneryggen ved Verket og Svelvik. Den enorme morenen, som nesten sperrer fjorden, ble dannet mot slutten av siste istid og er på sitt mest imponere nede i dette området. Andre deler av morenen finnes lenger inne på Hurumlandet og til og med i Østfold. Ved Verket forsvinner kyststien over til Svelvik og Vestfold, men vi vil først fortsette innover Drammensfjorden. Første stoppested er Dramstadbukta. Innerst i den ligger et forsvarsverk fra 1890-årene. Videre inn-over kysten er det en rekke fine badeplasser, for eksempel i Hyggen.

I Lier bør de padleinteresserte ta seg en avstikker oppover Lierelva. Den slynger seg innover den vakre og frodige Lierdalen og er flott å padle. Elven inneholder mer enn 20 fiskeslag, for eksempel laks og sjøørret, i tillegg til sjeldenheter som stam, sørv, hork og skrubb.

Linnestranda naturreservat ligger i deltaet som Lierelva har dannet opp gjennom årene og er et meget frodig stykke natur. Botanikere har registrert over 270 forskjellige plantearter i reservatet. Vegetasjonen står mange steder så tett at det knapt er mulig å komme gjennom. Heldigvis er det et par stier i området. En av dem fører fram til et observasjonstårn hvor man kan studere noen av de i alt 187 forskjellige fugleartene som finnes i dette området.

Drammen
Fylkeshovedstaden i Buskerud har mer å tilby enn Norges lengste veibro, som er 1892 meter lang og som leder E 18 over Drammenselva. Drammen er en travel havneby, som tar imot flere biler og mer frukt enn noen annen havn i landet. Drammenselva, sammen med nedre del av Glomma, har landets rikeste utvalg av ferskvannsfisk. Siden elven er så stor og fjorden så trang og attpåtil nesten er sperret ved Verket, blir det ofte så mye ferskvann i fjorden at man kan oppleve å fiske ferskvannsfisk helt ut til Svelvik.
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1