Hopp til hovedinnhold

Asker

Skogheim (Skaugum) herred omfattet dagens Asker og deler av Bærum, og var en del av det omlandet som skaffet hovedstaden den nødvendige oppebørsel gjennom mange hundre år. Første gang en mann fra Asker omtales i de skriftlige kildene er på 1300-tallet, og mannen er baglerhøvdingen Gudolf på Blakstad. Asker og Bærums historie har mange fellestrekk. De første gårdsbrukene ble ryddet i jernalderen. Svartedauden rammer meget hardt i Asker, sannsynligvis døde bortimot 75 % av befolkningen da pesten herjet fra 1348-50, og det tok flere hundre år før befolkningstallet nådde nivået før pesten. 

Også i Asker ble det brent kalk. Kalkovnen på Brønnøya står der fremderes som et synlig bevis på det. Som i Bærum ble det funnet jernmalm i Asker, og det ble bygd et jernverk på Dikemark. Det skjedde en omfattende industrialisering, særlig i den lille bygda Heggedal. Langt inn på 1900-tailet var isskjæring en viktig næringsvei, og flere steder iangs kysten av kommunen kan man fremdeles se restene etter dammer som er gravd ut til dette formålet.

Bær- og fruktdyrking var kanskje en enda viktigere næring i Asker enn i Bærum. I en periode like før annen verdenskrig hadde Asker en sjetteder av Norges bærproduksjon. På kunstsektoren hadde Asker og Bærum klare paralleller. Mens Bærum hadde sin Lysakerkrets, hadde Asker sin kunstnerdal: på Hvalstad ble det på begynnelsen av 1900-tallet utviklet et samlingssted for norske kunstnere. Der hadde Tilla og Otto Valstad slått seg ned. Dit flyttet kjente forfattere som Hulda og Arne Garborg, Rasmus Løland, Olav Nygård og Johan Bojer, i tilregg malerne Helga Ring Reusch og Kristofer Sinding-Larsen og lyrikeren Henrik Rytter. Tilla og Otto Valstads hjem er nå Asker Museum og absolutt verdt et besøk.

Askerlandet
Kystleden i Indre Oslofjord kan også by på et overnattingssted i Asker. Det heter “Butikken” og ligger på Nordre Langåra. Navnet forteller hvilken funksjon bygningen hadde den gangen Nordre Langåra var et populært feriested, særlig for Oslos befolkning. Det 230 dekar store friluftsområdet Nordre Langåra er en perle. På innsiden ligger Middagsbukta, et kjent og kjært samlingssted for båtfolket i Indre Oslofjord. På de mest populære dagene om sommeren er det så tett med båter der at man nesten kan gå tørrskodd over bukta.

Hvalstrand
Vil du vandre langs Askers kyst, er mulighetene gode. Kommunen har et velutviklet nett av kyststier, og du kan gå langs hele Askers kystlinje på merket sti. Den starter på Holmen. Det første stedet som er verdt et stopp, er Hvalstrand bad. Hovedbygningen der er en nyrestaurert funkisperle fra 1934, og badestranden en av de flotteste i Indre Oslofjord. Hvalstrand bad ligger ved Leangbukta.

Leangbukta
Vest for Løkeneshalvøya og Konglungen går Leangbukta inn fra nord. Navnet er sammensatt av ordene leire og angr (fjord), og beskriver altså bukta som ei bukt med leirebunn. På østsiden finner vi Esvika, Ringnesfamiliens gamle sommerhus, som Asker kommune kjøpte i 1990-årene. Like nedenfor Esvika finner vi Kariskjær, lite badested med tufter etter noe som kan ha vært ei saltbu. Leangbukta er kjent som en god fiskeplass, både på sommer- og vintertid. Isen leggel seg gjerne før jul og ligger til mars, og mange prøver fiskelykken. Det er populært å fiske etter sjøørret når den kommer inn på grunnene om våren.

Innerst i bukta finner vi en rekke marinaer, både båtforeninger og komersielt drevne båthavner. De siste årene er kapasiteten bygget vesentlig ut ved at man har laget en kun-stig halvøy ut i Leangbukta. 

Konglungen og Løkeneshalvøya 
Ytterst på Løkeneshalvøya, som stikker ut mellom Blakstadbukta og Leangbukta, ligger Konglungen som en liten sørlandsperle i Indre Oslofjord. Navnet kommer av gammelnorsk “kuml” som betyr gravhaug, noe som tilsier at mange gamle gravminner har måttet vike plassen for husbygging utover 18- og 1900-tallet. På Konglungen finner vi i dag det såkalte Strandsitterhuset. Kyststien går rundt Løkeneshalvøya, og deretter til Vollen kyst-kultursenter. Fra Vollen svinger kyststien innom Elnestangen, en annen god fiskeplass, før den fortsetter helt til grensen mot Røyken kommune.
    
Blakstadbukta
I Blakstadbukta finner du Bjerkåsholmen med tilhørende båthavn, du finner Asker Seilforenings havneanlegg og klubbhus, og du finner Strandveien Båtforenings båthavn. Strandveien Båtforening var opprinnelig et velferdstiltak for ansatte ved Blakstad Sykehus, men er etter de siste årenes omkalfatringer i helsevesenet i dag et tilbud til alle ansatte i Vestre Viken Helseforetak.

Sykehuset ble bygget ved starten av 1900-tallet på Nedre Blakstad gård. I gamle beskrivelser av Askerbygda nevnes Øvre Blakstad gård som en “ridderborg”. Her bodde Gudolf på Blakstad, baglerhøvdingen som ble stengt inne og drept i sin egen kirke, etter at naboer var lei av hans måte å behandle dem på.

Askerelva renner ut i Blakstadbukta. Her er det gode fiskeplasser. Børsholmen ytterst på sørsida av Blakstadbukta er testamentert til en stiftelse med formål å bevare holmens plante- og dyreliv, og spesielle, verneverdige båter. Børsholmen rommer også slipp og båtopplag, i tillegg til en gammel teglstensfabrikk som i dag inneholder en stor gjenstandssamling. Det var her Jan Mathiesen, bedre kjent som Mattis på Børsholmen startet bygging av den populære Andungen. Han bygde også draker og 5,5-metre, og bygde ellers opp et unikt miljø for seilingf og båtliv.

Sjøvollbukta
I ei lita bukt like nord for Vollen, kalt Sjøvollbukta, hadde kongefamilien i mange år sitt badehus, som på nittitallet ble gitt til de fastboende naboene som et felleseie. Det var lenge siden det hadde vært brukt av de kongelige da. 

Sjøvollskipet
I 1962 gikk en kvinne og rakte stranden i Sjøvollbukta med ei jernrive, for å rydde vekk rusk og rask fra der ungen hennes skulle leke i strandkanten. Riven hang seg fast i en plankestump som stakk opp av sanden, og hun begynte å grave for å få planken opp av sanden. Det viste seg fort at det var mer enn en plankestump – hun hadde, viste det seg etterhvert, funnet et helt handelsskip fra middelalderen som var begravd i sanden.   

Vollen
Fra riktig gammelt av har Vollen vært “havn” for store landbruksområder innenfor, og i Vollen startet landeveien som gikk over Dikemark og Lier til Drammen. Man kan, langs deler av Vollen Vels godt skiltede turveier, fortsatt se “hulveien” – det eldgamle veifaret som er en del av denne ferdselsåren. 

Båtbygging
Tross mange likhetspunkter mellom Asker og Bærum finnes det også klare forskjeller, for eksempel den sterke posisjonen som skips- og båtbyggingen etter hvert fikk i Asker. I Vollen lå det på 1800-tallet hele tre skipsbyggerier med omfattende virksomhet. Roald Amundsens skip “Maud” ble bygget av Christian Jensens båtbyggeri, som lå akkurat der Oslofjordmuseet i dag ligger. På naboverftet ble det bygd mange flotte seilbåter signert den legendariske konstruktøren Johan Anker. I perioden 1905-40 ble over 400 båter sjøsatt fra verft i Vollen, de fleste av dem linjelekre seilbåter. 

Trygg
I 2012 ble en gammel tradisjon tatt opp igjen – ved at Kjell Inge Røkkes reketråler Trygg begynte med faste anløp og salg av reker og fisk fra brygga i Vollen.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1