Hopp til hovedinnhold

Arnestad Bruk

Kan du hjelpe oss med å formidle historien om Arnestad Bruk?

Oslofjordmuseet er på leting etter møbler som er produsert hos Arnestad Bruk AS i Vollen.

Som mange sikkert vet, lå Arnestad Bruk omtrent der Oslofjordmuseet ligger i dag. Vi ønsker å samle inn møbler som ble produsert ved Arnestad Bruk. Men istedenfor å bruke hvite hansker når man skal ta på dem, ønsker vi at møblene skal kunne oppleves og sittes i av våre besøkende. Tanken er å innrede deler av våre publikumsområder, blant annet biblioteket, med disse lokalt produserte møblene. Nå er vi spent på hva som kan finnes i kjellere og på loft. Har du noe, eller vet du om noen som har?

  • 1/1
    Arnestad Bruk på 1950-tallet. Bilde utlånt av Per Rohde Natvig, hentet fra Vollen Historielags årbok.

Møbelfabrikken Arnestad bruk AS ble etablert i Vollen i 1941 av Ragnar Chr. Natvig. Fabrikken var opprinnelig en del av Arnestad Træskibsværft, som ble startet av båtbyggeren Christian Jensen etter at han avsluttet samarbeidet med Johan Anker i 1915. Christian Jensen og Arnestad Træskibsværft stod blant annet bak byggingen av polarskipet Maud, som ble sjøsatt i Maudbukta i 1917.

En fremtredende rolle i norsk møbelindustri

Ved Arnestad Bruk ble det produsert alt fra skipsmøbler til stoler, sofaer, bord, benker og skap. Før 1948 ble det bare laget treverk til møblene, men senere ble det også etablert tapetserverksted på fabrikken. Arnestad Bruk fikk en fremtredende rolle i norsk møbelindustri. De inngikk samarbeid med flere kjente designfirmaer, blant annet Rastad & Relling, som i 1948 fikk oppdraget med å tegne møbler til salongen i kongeskipet «Norge». Møblene til kongeskipet ble produsert hos Arnestad Bruk. Mange av de norske klassiske møblene fra 1950- og 60-tallet, så først dagens lys ved møbelfabrikken i Vollen. Blant annet Rockestolen og A-kroken – den første sofagruppen med hjørneløsning og valgfri plassering av armlenene. 

  • 1/1
    Den originale Rockestolen ble en trendsetter – og Arnestad Bruks mest kjente produkt. Her ser vi modellen Siesta. Bildet er fra en reklamebrosjyre og er utlånt av Per Rohde Natvig, hentet fra Vollen Historielags årbok.

Den kjente norske industridesigneren Sven Ivar Dysthe hadde et nært samarbeid med Ragnar Chr. Natvig, og beskrev han som «en uhyre spennende mann å samarbeide med, og som en sjeldent innovativ fabrikkleder med en annerledes og moderne design».

En rullende salgsutstilling

Et eksempel på Natvigs innovative sider er hans idé om en rullende salgsutstilling, en møbelbuss! Ideen til møbelbussen fikk Natvig etter sigende en natt han lå og grublet på hvordan han skulle få enda større fart i salget. Klokken 7 om morgenen hadde han funnet svaret: Skal utenlandske kjøpere velge norske møbler, må de få se dem med egne øyne. Altså kjøpte Natvig en diger buss, bygde den om til en rullende salgsutstilling, lakkerte sidene med reklame for Arnestad Bruk og dro på åtte ukers turné i Tyskland.

  • 1/1
    Interiør fra møbelbussen. Bilde utlånt av Per Rohde Natvig, hentet fra Vollen Historielags årbok.

I 1965 ble Arnestad Bruk solgt. Virksomheten ble senere slått konkurs, og fabrikken opphørte i 1968. I årene etter ble bygningene leid ut til ulike firmaer. I 2010 ble bygningene på Arnestad Bruk revet. I dag ligger Oslofjordmuseet, med en rekke private boliger på toppen, på dette historiske området.

Ønsker du å bidra?

Historien om Arnestad Bruk er en historie om norsk møbelindustri. Men, det er også en historie som er uløselig knyttet til Vollen og som bygger på restene av Christian Jensens Træskibsværft. Derfor ønsker Museene i Akershus ved Oslofjordmuseet å formidle denne biten av Oslofjordens næringshistorie. Kanskje du kan hjelpe oss? Har du møbler som er produsert hos Arnestad Bruk og kunne tenke deg å bidra? Ta kontakt med oss på oslofjordmuseet@mia.no


Kilder: "Trendsetterne i Maudbukta", Anne Kathrine Nesse og Kirsten Heineberg, Vollen Historielag.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2