Hopp til hovedinnhold

DKS Funnefoss industriarbeidermuseum

Hvorfor ble det et industrisamfunn på Opakermoen? Jo, på grunn av Funnefossen, som gav kraft til trevareindustrien der. Og hvem bosatte seg her?

  • 1/1
    DKS-formidling i Funnefoss industriarbeidermuseum. MiA/Trine Grønn Iversen

Elevene får omvisning i de små arbeiderboligene på tunet. De får høre historier om livet til arbeiderne og familien deres og se på ulike gjenstander som er utstilt. Hvordan lagde de egentlig pølser før i tiden? Hvorfor brukte de så sjelden stua? Hva lekte barna med? I dialog med en formidler reflekterer elevene over hvordan livet kunne arte seg for en arbeiderfamilie for hundre år siden. 

Det var fossen og fabrikken som var grunnen til at folk bosatte seg på Opakermoen. De første årene ble det produsert papir, etter en brann ble fabrikken bygget opp igjen til et tresliperi. Hva kan en egentlig lage av tre? Er bruk av trær bærekraftig? Hva betyr egentlig begrepet bærekraft? Gjennom lek og gruppearbeid får elevene lære mer om ulike typer materialer og bærekraft.

Utover det faglige innholdet får også elevene tid til lunsj og lek på det naturskjønne museumsområdet. 

Les mer om  Funnefoss Industriarbeidermuseum.


DKS-opplegget er laget av MiA - Museene i Akershus i samarbeid med Kulturarvseksjonen i Den kulturelle skolesekken i Viken og Nes kommune. 

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1