<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />
 (Foto/Photo)

Kjøkkenveien

Matens reise fra jord til bord


Høsten 2016 fikk museet tildelt kr 800.000,- fra DNB Sparebankstiftelsen til å utvikle det nye til formidlingskonseptet "Kjøkkenveien - matens reise fra jord til bord". 16. juni 2020 var utstillingen klar. Gjennom høsten vil det skje mye spennende i de nye lokalene, se oversikt over hva som skjer her.

Om prosjektet

Kjøkkenveien skal bli en dialogbasert aktivitetsutstilling der publikum både skal få se og gjøre. Etterkrigstiden i Norge danner tidsepoken for utstillingens tematikk. 

Utstillingsdesigner, Christine Lohre, fikk oppdraget med å tegne et nytt formidlingskonsept, som skulle inneholde en kombinasjon av et utstillings- og formidlingsområde og et kjøkken. Arbeidet ble satt i gang i 2017, og nå ser vi endelig resultatene av det flotte arbeidet.

Et lite marked der verdens basismatvarer ris, mais, potet og korn blir presentert, formidler det som binder all verdens matkulturer sammen - vi har alle til felles at vi spiser en form for brød eller grøt. Også det sosiale og symbolske rundt mat og måltider vil være sentralt i formidlingen. Dette markedet åpner opp for en dialog på tvers av kulturer, alder og matpreferanser. 

Fra høsten 2020 skal det arrangeres flere verksteder der publikum kan bli kjent med ulike matlagingsteknikker som hermetisering, fermentering og baking av ulike brød. Informasjon om høstens program kommer.  

Bilder fra utstillingsåpningen

 • (Foto/Photo)
  1/11
  (Bilde 1 av 11)
 • (Foto/Photo)
  2/11
  (Bilde 2 av 11)
 • (Foto/Photo)
  3/11
  (Bilde 3 av 11)
 • (Foto/Photo)
  4/11
  (Bilde 4 av 11)
 • (Foto/Photo)
  5/11
  (Bilde 5 av 11)
 • (Foto/Photo)
  6/11
  (Bilde 6 av 11)
 • (Foto/Photo)
  7/11
  (Bilde 7 av 11)
 • (Foto/Photo)
  8/11
  (Bilde 8 av 11)
 • (Foto/Photo)
  9/11
  (Bilde 9 av 11)
 • (Foto/Photo)
  10/11
  (Bilde 10 av 11)
 • (Foto/Photo)
  11/11
  (Bilde 11 av 11)

Fjøset

Det er lenge siden lokalene ble brukt til fjøsdrift, men noen spor er det fortsatt. Murveggene og de doble vinduene minner oss fortsatt på arbeidet som en gang ble lagt ned under det lave taket i det dunkle lyset.

Da museet i 2016 mottok midler av DNB Sparebankstiftelsen, gikk også Lørenskog kommune inn med midler til å ruste opp lokalet. Nå er det er lagt nytt gulv med varmekabler og satt inn isolert dør slik at lokalet kan benyttes hele året. Veggene er overflatebehandlet, de ødelagte vinduene er reparert og alt av belysning er nytt. 

Et moderne kjøkken, bygget etter de samme prinsippene som man bygde kjøkken fra 1950-1970-tallet i Norge, vil formidle premissene for datidens hushold. En moderne vedfyrt komfyr, elektriske steketakker og induksjonsovn skal brukes for å formidle ulike koketeknikker. Et strømløst kjøleskap viser hvordan man kunne lagre mat kjølig året rundt ved hjelp av isblokker. Resten av lokalet vil fylles med gjenstander fra museets samlinger som på ulike måter er knyttet til bearbeiding, tilberedning og servering av mat. 

Tre langbord med benker gir sitteplasser til 36 personer. En TV-skjerm i enden av langbordene gir muligheten for å supplere formidlingen med foto og videoer. På kjøkkenet er det undervisningsplass til 10 personer. Her skal det inviteres til kurs og verksteder der publikum kan lære matlagingsteknikker som fermentering, takkebakst og hermetisering. En moderne vedfyrt komfyr venter nå på pipeløp før den kan fyres opp og brukes til brødbaking og vaffelsteking.

Fjøset har fått en ny renessanse. Vi gleder oss til å ta imot publikum!

Bilder fra arbeidet med utstillingen

 • Lokalene har også tidligere vært brukt til utstillinger. Gulvet besto av grus og "veier" av trematerialer. Det gamle inventaret er revet ut, og nytt gulv er lagt. (Foto/Photo)
  1/8
  Lokalene har også tidligere vært brukt til utstillinger. Gulvet besto av grus og "veier" av trematerialer. Det gamle inventaret er revet ut, og nytt gulv er lagt. (Bilde 1 av 8)
 • Veggene er overflatebahandlet. (Foto/Photo)
  2/8
  Veggene er overflatebahandlet. (Bilde 2 av 8)
 • Modulene til utstillingen under produksjon hos snekkermester Per Bjerke AS. (Foto/Photo)
  3/8
  Modulene til utstillingen under produksjon hos snekkermester Per Bjerke AS. (Bilde 3 av 8)
 • Kjøkkenøy og benk produsert av Nygård kjøkken i Mo i Rana. Kjøkkenet er bygget etter samme prinsipper som mange norskproduserte kjøkken i Norge i etterkrigstiden. (Foto/Photo)
  4/8
  Kjøkkenøy og benk produsert av Nygård kjøkken i Mo i Rana. Kjøkkenet er bygget etter samme prinsipper som mange norskproduserte kjøkken i Norge i etterkrigstiden. (Bilde 4 av 8)
 • Lysinstallasjon ved Fiberoptisk. (Foto/Photo)
  5/8
  Lysinstallasjon ved Fiberoptisk. (Bilde 5 av 8)
 • Vinduene blir vasket av konservator Kirsten Linde. (Foto/Photo)
  6/8
  Vinduene blir vasket av konservator Kirsten Linde. (Bilde 6 av 8)
 • Gjenstandskonservator, Helga Marie Stangeby, pakker varsomt ut museumsgjenstandene som skal inn i utstillingen. (Foto/Photo)
  7/8
  Gjenstandskonservator, Helga Marie Stangeby, pakker varsomt ut museumsgjenstandene som skal inn i utstillingen. (Bilde 7 av 8)
 • Hver gjenstand får sin egen tildelte plass. Vi markerer på en mal gjenstandene skal henge. (Foto/Photo)
  8/8
  Hver gjenstand får sin egen tildelte plass. Vi markerer på en mal gjenstandene skal henge. (Bilde 8 av 8)

Bidragsytere

I 2014 mottok museet kr 234.000,- til utstillingsprosjektet "Vi lever av jorda", dette prosjektet ble videreutviklet og det ble søkt nye midler. Høsten 2016 mottok vi ytterligere 800.000,- til prosjektet "Kjøkkenveien - matens reise fra jord til bord". Dette utløste også gaveforsterkningsmidler fra Kulturdepartementet. Lørenskog kommune gikk inn med midler til opprustningen av lokalet. Vi takker våre bidragsytere for denne fantastiske muligheten til å skape en ny, dagsaktuell utstilling som vi håper vil glede publikum mange år fremover. 

Siden er under arbeid. Mer informasjon om prosjektet kommer.