Høsten 2016 fikk museet tildelt kr 800.000,- fra DNB Sparebankstiftelsen til å utvikle det nye til formidlingskonseptet "Kjøkkenveien - matens reise fra jord til bord". 16. juni 2020 var utstillingen klar. Gleden var stor da vi endelig kunne åpne utstillingen for publikum sommeren 2021.
Temaet for sommeren var melkestell. Hvordan produserte, oppbevarte og konsumerte vi melk i Lørenskog i 1850, 1900 og i 1950? Vi jobber nå med å utvikle et nytt formidlingsopplegg for sommeren. Ønsker du å bli med på en omvisning, ta kontakt!
Se vårens program her.
Fjøset
Det er lenge siden lokalene ble brukt til fjøsdrift, men noen spor er det fortsatt. Murveggene og de doble vinduene minner oss fortsatt på arbeidet som en gang ble lagt ned under det lave taket i det dunkle lyset.
Da museet i 2016 mottok midler av DNB Sparebankstiftelsen, gikk også Lørenskog kommune inn med midler til å ruste opp lokalet. Det er lagt nytt gulv med varmekabler og satt inn isolert dør slik at lokalet kan benyttes hele året. Veggene er overflatebehandlet, de ødelagte vinduene er reparert og alt av belysning er nytt.
Et moderne kjøkken, bygget etter de samme prinsippene som man bygde kjøkken fra 1950-1970-tallet i Norge, formidler premissene for datidens hushold. En moderne vedfyrt komfyr, elektriske steketakker og induksjonsovn brukes for å formidle ulike koketeknikker. Et strømløst kjøleskap viser hvordan man kunne lagre mat kjølig året rundt ved hjelp av isblokker. Resten av lokalet er fylt opp med gjenstander fra museets samlinger som på ulike måter er knyttet til bearbeiding, tilberedning og servering av mat.
Tre langbord med benker gir sitteplasser til 36 personer. En TV-skjerm i enden av langbordene gir muligheten for å supplere formidlingen med foto og videoer. På kjøkkenet er det undervisningsplass til 10 personer. Her inviterer vi til kurs og verksteder der publikum kan lære om blant annet matlagingsteknikker som fermentering, takkebakst og hermetisering. En moderne vedfyrt komfyr venter nå på pipeløp før den kan fyres opp og brukes til brødbaking og vaffelsteking.
Fjøset har fått en ny renessanse. Vi er så glade for at det nå er tilgjengelig for alle våre besøkende!
Tidligere aktiviteter
Aktivitet: Slynging av honning med museets birøktere
Verksted: Hvordan lage din egen ferskost.
Verksted: Bind din egen dørkrans.
Verksted: Foredling av lin.
Aktivitet: Baking av lomper i forbindelse med Den kulturelle skolesekken.
Om prosjektet
Kjøkkenveien er en dialogbasert aktivitetsutstilling der publikum både skal få se og gjøre. Etterkrigstiden i Norge danner tidsepoken for utstillingens tematikk.
Utstillingsdesigner, Christine Lohre, fikk oppdraget med å tegne et nytt formidlingskonsept, som inneholder en kombinasjon av et utstillings- og formidlingsområde og et kjøkken. Arbeidet ble satt i gang i 2017, og våren 2020 sto utstillingen ferdig.
Et lite marked der verdens basismatvarer ris, mais, potet og korn blir presentert, formidler det som binder all verdens matkulturer sammen - vi har alle til felles at vi spiser en form for brød eller grøt. Også det sosiale og symbolske rundt mat og måltider vil være sentralt i formidlingen. Dette markedet åpner opp for en dialog på tvers av kulturer, alder og matpreferanser.
Fremover skal det arrangeres flere verksteder der publikum kan bli kjent med ulike matlagingsteknikker som hermetisering, fermentering og baking av ulike brød. Informasjon om programmet kommer.
Bidragsytere
I 2014 mottok museet kr 234.000,- til utstillingsprosjektet "Vi lever av jorda", dette prosjektet ble videreutviklet og det ble søkt nye midler. Høsten 2016 mottok vi ytterligere 800.000,- til prosjektet "Kjøkkenveien - matens reise fra jord til bord". Dette utløste også gaveforsterkningsmidler fra Kulturdepartementet. Lørenskog kommune gikk inn med midler til opprustningen av lokalet. Vi takker våre bidragsytere for denne fantastiske muligheten til å skape en ny, dagsaktuell utstilling som vi håper vil glede publikum mange år fremover.