Stabburets funksjon
På stabburet oppbevarte gårdsfolket mat. I første etasje oppbevarte man mel og gryn, flatbrød, salt kjøtt og smør. I andre etasje var det store kornbinger, og øverst ble såkornet lagret. Det var viktig å bevare såkornet på best mulig måte. Det var dette man skulle bruke til å så neste sesong, og man var avhengig av at det ble produsert nok mat.
Det var viktig å sikre bua mot innbrudd, fra mennesker og gnagere. Dørene på bua hadde derfor flere låser og det var vanskelig å bryte seg inn. For å beskytte mot rotter og mus ble bua satt på stabber som er spesielt utskåret for å hindre smågnagere fra å komme inn i bygningen. Derfor skulle også trappen til bua settes minst 30 cm unna.
Bua vår
Bua vi har på tunet er den vanlige romerikestypen. Det vil si firkantet med rette vegger. Bygningen er i likhet med andre bygninger på gården større enn det som var vanlig.
For å bevare bua har det blitt utført forskjellig arbeid på den. Det siste vi har gjort er å reparere taket.
Om sommeren åpner vi bua så gjester kan få titte inn i første etasje, og denne sommeren åpner det en ny utstilling i bua som handler om oppbevaring av mat. Den er verdt å få med seg!