Hopp til hovedinnhold

Hva brukte bøndene stabburet til?

En ny utstilling i første etasje av Bua åpner sommeren 2024!

  • Bildet viser stabburet som gjemmer seg bak et tre.
    1/1
    Foto: Tom Jøran Bauer/MiA

På den førindustrielle gården hadde man en såkalt stabburshusholdning. Det betyr at maten som skulle spises i løpet av året ble oppbevart på stabburet. Det var ikke vanlig å kjøpe mat. 

På store gårder med mange folk trengtes det store lagre for å komme seg gjennom vinteren. I det sørlige rommet på stabburet kan vi se spor etter mel og grynoppbevaring, og i det nordlige rommet har gulvet begynte å smuldre opp etter salting av mat. 

Utstillingen tar for seg hva og hvordan man lagret mat i stabburet og hvorfor nettopp stabburet ble brukt til dette. Besøk Gamle Hvam og bua sommeren 2023. 

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1