-
Håndbårne teknikker kan bare læres ved å gjøre det selv!
Sommerskole i tradisjonshåndverk
Er du over 13 år og vil lære hvordan tradisjonshåndverkere jobber med glass, tre, tekstiler, forgylling eller metall? Bli med på håndverkssommerskole på Eidsvoll Bygdetun! 11. august – 15. august 2025 fra kl. 10 - 15 hver dag.
Dette er en sommerskole der du kan få prøvd deg på et tradisjonshåndverk. På håndverksskolen får du dyktige læremestre med stor kunnskap og lidenskap for sitt håndverk, som alle ser frem til å lære deg noen grunnleggende kunster i sitt fag. Alle interesserte over 13 år og fra alle kommuner kan melde seg på. Vi fordeler plasser etter «førsteperson til mølla-prinsippet». Dette er et samarbeid mellom Museene i Akershus, Eidsvoll kulturskole og Tradisjonshåndverk opplæringskontor og kompetansesenter.
I løpet av en uke vil du få et spennende møte med historiske håndverk, og du vil som deltager velge mellom å lære deg å smi, lage produkter i tekstil med ulike vever, prøve deg som glassblåser, treskjærer, eller forgyller. Det vil bli mulighet til å prøve seg litt på de andre håndverkene også den siste dagen. Kursene går igjennom både teori og praksis, og ingen forkunnskaper er nødvendig. Om du har jobbet litt med håndverkene tidligere vil du likevel ha godt utbytte av uken.Målet med kursene er at du skal få en grunnleggende innføring i faget, og kanskje inspirere til videre utvikling i historiske håndverksfag. Med smeden får du lære hvordan man varmer og former jern og stål, hos glassblåseren får du lære hvordan man formgir og fargesetter glass og hos håndveveren kan du lære å lage ulike lærprodukter av tekstil, mens du hos treskjæreren lærer ulike teknikker og forme tre, hos forgyller og Ikonmaler får du innføring i forgylling og ulike overflate og restaureringsteknikker.
Velkommen på kurs!
Lærermestere:
Treskjæring Lara Reisigl DomeneghettiLara er treskjærer og håndverker med over 15 års erfaring innen kunst og tradisjonelt håndverk. Håndverksreisen til Lara begynte i Italia i 2007 som dekorasjonsmaler og treskjærer. Siden den gang har hun spesialisert seg på historisk og ornamentell skulptur, og har både lært og undervist i Europa, USA og Saudi-Arabia. I Norge har hun hatt lærlinger i treskjæring og forgylling. I dag bor hun på Dovre, hvor hun driver et lite verksted og arbeider med ulike former for tradisjonelt håndverk. I dette kurset vil selv nybegynnere kunne mestre teknikkene og oppnå gode resultater.
Glassblåser Karoline Liverød
Karo er født i Tønsberg i 1993, og fant sin interesse for glasskunst i 2022 da hun startet som lærling ved museene i Akershus, tradisjonshåndverk. Hun jobber i Glasshytta i Gamlebyen Fredrikstad sammen med Abel Sawe. Med kurs i fusing fra Glassforum i Averøy, jobber Karo også med å utvikle sine ferdigheter og utforske ulike teknikker innen glasskunst.
Tekstil/Håndvever Caroline Bryant
Caroline er håndvever og jobber med mange forskjellige typer vever. Caroline elsker tekstiler og gleder seg til å dele sin kunnskap og interesse med andre. Hun har gått i lære hos Brukskunstner og Håndvever Karin Kristiansen i Årnes og fikk sitt svennebrev i 2024. Caroline er spesielt interessert i den gamle skillbragtradisjonen og jobber med å utvikle en vektdyne for dem med spesielle behov. Caroline har i dag en liten vevstue på Eidsvoll Bygdetun, der hun kan besøkes i løpet av sommeren.
Smed Ask Sebastian Martens
Ask er fra Vestby i Akershus, og er utdannet smed. Ask fikk som 12-åring for første gang prøve å smi jern på en åpen dag på Follo museum, og siden har han hjulpet til på messer og vært mye i smia på museet.Etter et år ved smedlinja på Hjerleid tok Ask svenneprøven hos Kjellman-Chapin smeder, før han i starten av 2022 ble den aller første hospitanten i Ungt tradisjonshåndverk. Med det fikk han anledning til å hjelpe Follo museum med å reparere bygningsdeler, produsere gjenstander for museumsbutikken og lage verktøy til smia, i tillegg til å delta i museets formidlingsarbeid.
Forgyller og ikonmaler Eirik Nordheim Pettersen
Eirik er fra sortland, og er utdannet forgyller. Han var eneste lærling i dette faget i Norge, og nå har han verksted på Eidsvoll bygdetun. Han setter i stand gamle ting som har vært forgylt tidligere, men hvor gullet har skallet av, og han legger gull på nye gjenstander. For museet kan dette være gamle rammer, enten det gjelder speil eller malerier, men det kan også være helt andre ting. Han kan besøkes i verkstedet sitt på Eidsvoll bygdetun gjennom sommeren.