Hopp til hovedinnhold

Forelsket og foraktet. Norske kvinner-tyske soldater

Utstillingen sto på Eidsvoll bygdetun sommeren 2017. Sommeren 2018 vises den på Grinimuseet.

  • 1/1
    Norske kvinner med tyske soldater Ukjent fotograf/arkiv Rune Ratio Oslo museum

Hvorfor har jeg ikke lært om den grusomme behandlingen av tyskerjentene på skolen? Hvorfor gikk vi løs på våre egne? Dette skrev Abby, 16 år i et avisinnlegg i Aftenposten i 2009.

Et av de vanskelige temaene i nær norsk historie er historien om norske kvinner som involverte seg med tyske soldater under andre verdenskrig. Etter krigen ble de fratatt statsborgerskap, tvangssendt til Tyskland, de mistet jobbene sine, de ble internert i leire, de ble skamklipt… 

Mye har vært skrevet om denne historien de siste årene, men den er i liten grad belyst på museer og i skolenes historieundervisning. Hvorfor? Er det fordi den bør glemmes? Eller er dette en viktig historie som vi i dag kan ha noe å lære av? Selv i dag er det vanskelig for mange å stå fram og fortelle sin historie, også for deres etterkommere.

Med utstillingen "Forelsket og foraktet. Norske kvinner-tyske soldater" ønsket vi å gi et innblikk i samtidens og ettertidens syn på kvinnene, og hvordan de ble behandlet etter krigen. Denne siden av historien løftes fram, ikke for å bidra til å «frikjenne» eller «dømme» de personene det gjaldt, men for å oppfordre publikum til kritisk refleksjon rundt sentrale verdispørsmål som krig og kjærlighet, ære og skam, hat og humanisme, lojalitet og nasjonalfølelse.

Utstillingen er produsert av og har tidligere vært vist på Oslo Museum, Bymuseet. I sommer vises den på Eidsvoll bygdetun.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1