Hopp til hovedinnhold
 /

1920-1921: Beringstredet

Tiden var kostbar og ekspedisjonen dro nordover etter et kort opphold i Nome. Med redusert mannskap fikk skipet igjen problemer i isen. «Maud» kom aldri lengre nord enn 76̊̊. Drivisen og havstrømmene tvang skipet i retning av Sibi. Vinteren 1920/21 ble tilbrakt ved Kapp Serdze Kamen.

 /

Vinteren 1920/21 tilbrakte ekspedisjonen mye tid med tsjuktsjerne. Dette er et urfolk i Tsjukotka i Sibir, ved kysten av Nordishavet og Beringstredet. 

Amundsen så verdien av å lære fra urfolk, og hadde allerede lært mye fra inuitter under «Gjøa»-ekspedisjonen. De ble kjent med tsjuktsjeren Kakot, som også mønstret på «Maud» fram til 1925.

 /

«Maud» kom ut av isen i juni 1921, og ankom Seattle 30. august. Dette avsluttet del to av ekspedisjonen. 

 /

Skipet ble satt i dokk og reparert. Mannskapet fikk en pause og de ble spredt rundt omkring. Wisting og Olonkin hadde oppsyn med «Maud», Sverdrup dro til Washington D.C og Amundsen reiste til Norge. 

 /

Amundsen kom imidlertid ikke tilbake til Norge alene. Med seg hadde han to pleiebarn – Nita Kakot og Camilla Carpendale. Jentene ble sendt av sine respektive foreldre for å få et bedre liv. De ble skrevet inn i norsk skole og bodde en tid i Amundsens hjem ved Oslofjorden. 

Etter to år ble de imidlertid sendt tilbake. Jentene holdt kontakten seg i mellom, men savnet «bettepappa» Amundsen og Elise Wisting, Oscar Wistings kone som passet jentene i flere perioder. 

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1