Hopp til hovedinnhold

Ulldag

17. juli blir det en heldag med temaet ULL på Gamle Hvam! Vil du spinne garn som en viking, hilse på sauer, eller høre foredrag om tekstiler i vikingtiden? Da er dette dagen for deg!

  • Bildet viser ei jente som spinner garn.
    1/1
    Mari Forberg/MiA

For tusen år siden sto slaget ved Nitja mellom Olav den hellige og Raumerne. Det markeres ved åtte museer på Romerike sommeren 2022. 

På Gamle Hvam arrangerer som en del av denne markeringen en ulldag søndag 17. juli. Vikingleiren er åpen, og alle kan få prøve å karde og spinne ull slik vikingene gjorde. Vi selger vikingsuppe på tunet. Spælsauene våre er selvfølgelig også på plass! 

Arkeolog Reidun Marie Åsheim fra fylkeskommunen holder et spennende foredrag om tekstilfunn fra eldre tider. Hun beskriver det slik:

Er ull nøkkelen til å forstå vikingtiden og deres reiser, og var fortidens tekstiler stort sett grå og triste? Det hjalp ikke å være flink båtbygger om man ikke hadde seil og riktige klær for å dra på vikingtokter. Vi har kun fragmenter av tekstiler bevart fra vikingtiden, men de viser  at både vevteknikker, materialer, mønster og farger var svært avanserte. Jeg skal ta dere inn i en verden med farger og mønster, og ikke minst i en verden hvor tekstiler var tidkrevende å lage og derfor også verdifulle.

På tunet demonstrerer vi brikkevev, farging av garn og nålbinding.

Det blir salg av nålebundne produkter, plantefarger garn og vikingsmykker. 

Det blir mulig å kjøpe mat, vafler og kaffe, og museumsbutikken er selvfølgelig åpen.

Arrangementet er inkludert i inngangsbilletten, og resten av museet er åpent som vanlig. 

Arrangementet er en del av:

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1