Hopp til hovedinnhold

Tanacetum vulgare f. crispum

Kruset reinfann

  • 1/1
    Kruset reinfann fra Arvika i Sverige, som har kommet til Gamle Hvam via Eidskog museum. Denne er enda mer kruset enn den vi har fra Nes. Mari Marstein/MiA

Korgplantefamilien – Asteraceae

Dette er en gammel nytteplante med et bredt anvendelsesområde i gammel tid. Botaniker Signe Fransrud fant både "reinfant og kruset reinfant" i hagene på Ringerike på 1920-tallet (Fransrud 1931). Begge ble brukt ved sykdom hos dyrene, ble hun fortalt, "men på hvilken måte fikk jeg ikke bragt på det rene", sier hun. 

"Reinfan med krusete Blade dyrkes for dens nette Udseende," står det i Praktisk Havebog (Christensen og Thøgersen 1885). Fluer, mygg og møll avskyr lukten, derfor hang man buketter fra taket og la blomster i madrassene. Urten har fra gammelt av ord på seg for å være bra for magen, men det må være i svært små mengder, ellers er det fare for forgiftning. "Reinfannte må ikke drikkes i kopp for kopp, men bare klunk på klunk da og da, høyst fem ganger om dagen", leser vi i Linnés hälsoörter (Ohlmarks 1985). 

Kruset reinfann ligner på vill reinfann som vi finner i vegkantene, men den har mer flikete blader. I Gyldendals store nordiske flora er den kalt munkereinfann. Dette er en svært livskraftig plante, så den må begrenses i omfang og holdes under kontroll. Spa bort røttene utenfor det området du vil ha den, men ikke legg dem i komposten!

  • 1/1
    Kruset reinfann fra en gård i Nes, der den har fulgt minst tre generasjoner. Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1