Hopp til hovedinnhold

Symphytum x uplandicum

Mellomvalurt

  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/MiA

Rubladfamilien – Boraginaceae

Jeg har sett flere ulike valurter i gamle hager, men her i Nes har jeg bare sett denne. Krysset - x - mellom slektsnavnet og artsepitetet forteller at det er en krysning mellom to eller flere arter innen slekta Symphytum - valurtslekta.

Valurt er en gammel medisinplante som brukes som prydplante i vår tid. Navnet valurt skal komme av at den ble brukt på valen, altså slagmarken, for å lege skader. Lag på lag med fuktede blad ble lagt på sårstedet, og det skulle helbrede både sår og brudd. Jeg garanterer ikke for noen av delene. 

Langs vegen mellom Vormsund og Finstadteiet vokser den forvillet i en bakke. En av mine informanter snakket med Andor som bodde like ved. «Dei blomstra skulle jeg likt å ha,» hadde hun sagt. «Ja, dei kan du berre ta ‘ta,» svarte han. Så hun tok med seg ei god rot hjem til hagen. «Je veit itte å dom heter, så je kaller dom berre Andor, je,» avsluttet hun. 

Valurt liker lett fuktig jord. Etter blomstring tidlig på sommeren bør den klippes ned, ellers vil den bli grov og rotete i veksten. Den sprer seg voldsomt, så tenk over hvor du setter den, om du skulle få den til hagen din.

  • 1/1
    Valurt vokser voldsomt og fort. Etter blomstring er det lurt å klippe den helt ned. Da vokser det opp nytt, friskt bladverk. Foto: Mari Marstein/MiA
  • 1/1
    Valurt sprer seg voldsomt. Her vokser den inn i grunnmuren og den lar seg ikke stoppe av en dyp betongkant. Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1