Hopp til hovedinnhold

Symphyotrichum - tidligere Aster

Høstasters

  • 1/1
    Lav, rosa høstasters fra Stubberud, Haga i Nes. Foto: Mari Marstein/MiA

Korgplantefamilien – Asteraceae

Denne planteslekta har nå endret botanisk navn fra Aster til Symphyotrichum, og det korrekte norske navnet er høstastersslekta. 

Det finnes mange arter innen slekta, og siden begynnelsen av 1800-tallet er det foredlet fram rundt tusen nye sorter innenfor gruppen. Disse blir mellom 70 og 150 cm høye, og fargene varierer innenfor spekteret blått, lilla og rosa. Vi har fire ulike høstasters her på Gamle Hvam, og trolig hører alle fire til denne gruppen. Men det er en vanskelig slekt å finne ut av. 

  • 1/1
    Lav, rosa høstasters med tettfylt blomst fra Stubberud, Haga i Nes. Foto: Mari Marstein/MiA

Den lave planten fra Haga, se foto over, har ganske tettfylte blomster, det vil si at den har mange kantkroner, som er det vi vil kalle kronblad i dagligtale. Planten fra Høland, se foto under, har færre kantkroner, og blomsten blir mer glissen. Det gule senteret er en tett sammenstilling av små blomster uten kantkrone. Det består av fem pollenbærere som er vokst sammen til et rør som griffelen vokser opp gjennom. På flere av bildene ser vi slike grifler stikke opp av blomstene . På vegen opp har den blitt befruktet av pollen som ligger på innsida av røret. 

  • 1/1
    Høy, rosalilla høstasters med mindre fylt blomst, fra Fosser i Aurskog Høland. Foto: Mari Marstein/MiA

Navnene Virginia og novi-belgii er blitt knyttet til slekta fordi de første frøene som ble sendt til Europa var samlet inn på østkysten av Nord-Amerika, der staten Virginia ligger. Dette området ble først kolonisert av belgiere og nederlendere som handlet med skinn, og de kalte området Nieuw Amsterdam. Allerede i 1664 ble de fortrengt av engelskmenn, som endret navnet til New York. Amerikanerne kaller derfor denne planten for New York Aster. 

Høstasters kan lett få mjøldogg hvis de står for tørt. Gi den derfor en vokseplass på et luftig sted, med god jord og nok tilgang på fuktighet i jorda. 

  • 1/1
    Høy, blålig høstasters fra Hauen, Hvam i Nes. Foto: Mari Marstein/MiA
  • 1/1
    Høy, lilla høstasters fra Stubberud, Haga i Nes. Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1