Hopp til hovedinnhold

Rudbeckia laciniata

Gjerdesolhatt

  • 1/1
    Når de fleste andre staudene har gitt seg, kommer gjerdesolhatt med sine muntre, gule blomster! Foto: Mari Marstein/MiA

Korgplantefamilien – Asteraceae

Bjarne Skancke var hagebrukslærer på landbruksskolen her på Hvam fra 1917 til 1928. Deretter drev han eget gartneri i Vormsund i over tjue år. Jeg har en kopi av sorts- og prislista hans fra 1933, og her står det: «Rudbeckia laciniata Golden Glow, 1 ½ mtr., store dobbelte gule blomster september.» Prisen er 40 øre pr stk. 

Museet har fått gjerdesolhatt fra to hager, og begge passer til beskrivelsen av sorten ‘Golden Glow’. Den ene kommer fra familien Vandsemb på gården med samme navn. De kjente gartner Skancke godt og har trolig fått eller kjøpt planter av ham. 

Den andre kommer fra Tåsen i Oslo. I 1925 stod det ferdig tolv firemannsboliger, organisert i byggeselskap, som det het den gangen. Tomtene ble delt slik at hver leilighet fikk sin egen private hage, og disse ble anlagt omtrent samtidig, til dels med samme planter. «Alle hadde disse gule rudbekciaene,» fortalte Ellen, som vi fikk dem fra. 

Linné ga planteslekta dette navnet for å hedre sin lærer i Uppsala, Olof Rudbeck den yngre (1660-1740) og hans far Olof Rudbeck den eldre (1630-1702).

  • 1/1
    I august er det frodig ved inngangen til kafeen! Gjerdesolhatt må ha et gjerde eller lignende å støtte seg på. Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1