Hopp til hovedinnhold

Potetkjeller

Potetkjelleren fra 1830-årene står på samme sted.

 • Bildet viser fremsiden av et hus.
  1/1
  Foto: Juliane Dahl Smerud/MiA

Poteten til Norge

"Det forlanges av en potetkjeller at den skal være frostfri om vinteren, kald om sommeren, tørr, lett å gjøre ren, og god adgangs til lufting" ble det skrevet i "Bygging av potetkjellere" i Landbruksdepartementas småskrift nr. 55 fra 1940. 

Poteten kom til Norge rundt 1750, og har siden vært en viktig redning i kriser og nedgangstider. Det var derfor viktig å ta vare på poteten på best måte. Den er ikke så glad i sol og varme, og hvem har vell ikke hatt en potet som har ligget litt for lenge på kjøkkenbenken? 

Utover 1800-tallet begynte mange med potetdyrking, og det var derfor behov for å oppbevare poteten på en god måte i store mengder. Det er derfor ikke rart at det ble bygd mange potetkjellere i Norge før kjøleskap og plastikk overtok. En av disse ble bygd på Store-Hvam i 1830 av John Collett Bredesen. 


I huset over potetkjelleren

Over potetkjelleren ble det bygd et loft. Når du besøker Gamle Hvam i dag kan du besøke utstillingen som viser verkstedene til en hjulmaker og en smed. Selve potetkjelleren har tidligere blitt brukt som arrangementslokaler, men brukes i dag til oppbevaring. 


 • Bildet viser siden av et hus.
  1/3
  Foto: Juliane Dahl Smerud/MiA
 • Bildet viser et hus der hele bygningen er tak.
  2/3
  Foto: Juliane Dahl Smerud/MiA
 • Bildet viser toppen av et hus over gresset.
  3/3
  Foto: Juliane Dahl Smerud/MiA
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1