Poteten til Norge
"Det forlanges av en potetkjeller at den skal være frostfri om vinteren, kald om sommeren, tørr, lett å gjøre ren, og god adgangs til lufting" ble det skrevet i "Bygging av potetkjellere" i Landbruksdepartementas småskrift nr. 55 fra 1940.
Poteten kom til Norge rundt 1750, og har siden vært en viktig redning i kriser og nedgangstider. Det var derfor viktig å ta vare på poteten på best måte. Den er ikke så glad i sol og varme, og hvem har vell ikke hatt en potet som har ligget litt for lenge på kjøkkenbenken?
Utover 1800-tallet begynte mange med potetdyrking, og det var derfor behov for å oppbevare poteten på en god måte i store mengder. Det er derfor ikke rart at det ble bygd mange potetkjellere i Norge før kjøleskap og plastikk overtok. En av disse ble bygd på Store-Hvam i 1830 av John Collett Bredesen.
I huset over potetkjelleren
Over potetkjelleren ble det bygd et loft. Når du besøker Gamle Hvam i dag kan du besøke utstillingen som viser verkstedene til en hjulmaker og en smed. Selve potetkjelleren har tidligere blitt brukt som arrangementslokaler, men brukes i dag til oppbevaring.