Hopp til hovedinnhold

Malva moschata

Moskuskattost

  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/MiA

Kattostfamilien – Malvaceae

Denne planten har vært dyrket til pryd, fryd og glede her i landet i mange hundre år. Den regnes med blant klosterplantene, det vil si planter som ble dyrket av munker og nonner før reformasjonen. 

Moskuskattost frør seg rundt i hagen og dukker stadig opp på nye steder. Har den først etablert seg, blir den værende i mange år. Her omkring kalles den for silkeserk, og det er et svært treffende navn. På Ringerike har den også blitt kalt for jomfruserk. Kattostblomster i motlys på ettermiddagen er noe av det vakreste jeg ser. Kronbladene er blanke og gjennomskinnelige som silke, og den blomstrer både i hvitt og i rosa. Planten har en lett og grasiøs vekst. Det er en takknemlig blomst å sette i vase.  

Den trives i sol og halvskygge og blomstrer det meste av sommeren. Blir den rotete i veksten er det bare å klippe den ned, men det bør ikke gjøres seinere enn slutten av juli. Da har den god tid til å komme med et nytt lett blomsterflor før høsten. Malva moschata, både den rosa og den hvite formen, var å få kjøpt hos gartner Skancke i Vormsund på 1930-tallet. "Oversådd med store rosa blomster", skriver han, og den gangen kostet én plante 30 øre.

  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/MiA
  • 1/1
    Mosuskattost finnes både med rosa og med hvite blomster. Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1