Hopp til hovedinnhold

Lychnis chalcedonica

Brennende kjærlighet

  • 1/1
    Kronbladene i blomsten minner om andreaskorset, et symbol på korsfarerne i middelalderen. Foto: Mari Marstein/MiA

Nellikfamilien – Carophyllaceae

Lychnis kommer fra gresk lychnos, som betyr lampe. Bladene på en av Lychnis-artene ble brukt som lampeveke i følge Theophrast (370-285 år før Kristus), derfor har planteslekta fått dette navnet. Chalcedonica kommer av bynavnet Chalcedon, en gammel by i Lilleasia som ble grunnlagt 685 f. Kr. I dag tilsvarer det Kadiköy på østsida av Bosporos-stredet, ved Istanbul. Trolig var det korsfarerne, de middelalderske krigerne som ville vinne Jerusalem tilbake fra muslimene, som brakte planten til Europa. 

Denne planten er gammel i Norge. Den nevnes av Christian Gartner i Trondheim i 1694 blant stauder «som bærer vacker Blomster og icke Frøe, men formeris af Roden». Den formeres altså ikke ved frø, men ved rotdeling.

Vi har fått vår plante fra Markerud i Nittedal. De ildrøde blomstene sitter i tette skjermer på toppen av stive, hårete stengler. Stenglene har lett for å brekke nede ved bakken hvis de ikke har god støtte på sidene. Med støtte blir de en meter høye. 

Brennende kjærlighet blomstrer samtidig med gul fagerfredløs og oransje brannliljer. Det kan bli en fin sammenplanting, men de er også flotte samme med oransje brannliljer og revebjeller. 

  • 1/1
    Med støtte blir brennende kjærlighet en høyreist og flott staude. Jeg bruker bambusstenger med hyssing på kryss og tvers. Foto: Mari Marstein/MiA
  • 1/1
    Brennende kjærlighet og safranlije (Lilium bulbiferum var. croceum). Foto: Mari Marstein/ MiA
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1