Flytting av gjenstander
I Svalgangsbygningen sto det over 300 små og 70 store gjenstander. I tillegg sto det mange bord og benker i andre etasje. Dette måtte flyttes ut før istandsettingen kunne begynne, slik at de ikke ble ødelagt. De fleste gjenstandene ble flyttet til MiAs fellesmagasin, der det er gode forhold for dem. Før de kunne flyttes inn i magasinet, måtte de fryses, slik at eventuelle insekter døde.
Alle gjenstandene ble forsvarlig rengjort, før de ble pakket inn og fraktet ut på et rullebånd. Deretter ble de satt inn i frysecontainere, der de først ble forsiktig varmet opp og deretter sjokkfryst. En del mindre gjenstander ble flyttet til andre steder på museet. De aller største gjenstandene, som alterskapet i Arnebergsalen, kunne ikke flyttes. Den ble derfor pakket inn og satt på hjul, slik at den ikke blir ødelagt.
Bildene viser prosessen, fra rengjøring og pakking, til frysing.
"tak over tak"
Våren 2022 ble et stillas, av typen "tak over tak" satt opp. Det sikret at vi kan jobbe med bygget, samtidig som det er beskyttet mot elementene.
Det er gjort grundige undersøkelser for å kunne forstå bygningen bedre – og dermed forstå hvorfor skadene har oppstått. Bygningen er skannet utvendig både med og uten panel, og deler av gulvene i begge etasjer er tatt opp. Panelet på østre og søndre vegg er fjernet, noe som gir verdifull informasjon om tømmerkassens tilstand. I tillegg ser vi spor etter tidligere endringer i bygget. For eksempel ser vi at det kan ha vært en ytterdør i bygningens sørøstre del. Det er også tydelig at trappa opp til andre etasje tidligere har vært rødmalt. Vi arbeider også med å finne gamle bilder og annen dokumentasjon av tidligere arbeid med bygget. I tillegg er huset 360-graders fotografert innvendig, og her kan du se resultatet.
Sommeren 2022 var det mulig for publikum å komme opp i stillaset, og se bygget på nært hold. I tillegg var det flere spesialomvisninger, der vi virkelig fikk gått i dybden. På Gamle Hvamsdagen 21. august holdt Vegard Røhme fra Akershus Bygningsvernsenter flere omvisninger om de tekniske aspektene ved restaureringen. I løpet av sommeren har vi plukket ned selve svalgangen, for å komme nærmere tømmerveggene. Ytterveggene er tilstandsvurdert, og 45 % hadde tilstanden "god", så det er en god del som må gjøres.
Vi jobber også med å knytte til oss gode fagfolk, for å sikre kvaliteten i arbeidet. Dette hjelper oss når vi nå skal legge planer for selve istandsettingen av bygget.