Hopp til hovedinnhold

Hosta sieboldiana-gruppen

Breibladlilje

  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/MiA

Agavefamilien – Agavaceae

Hosta er ei svært vanskelig planteslekt, for plantene krysser seg lett, og det finnes derfor et utall av kultivarer. I stedet for arts- og sortsnavn har jeg skrevet "Hosta Sieboldiana-gruppen", men det er ingen offisiell og godkjent botanisk betegnelse. 

Jeg er ganske sikker på at våre planter er resultat av en slike krysninger, for ingen av dem setter frø. Etter blomstring visner blomsten fullstendig bort, og bare støttebladet blir igjen. Det finnes i alt rundt førti ulike arter og over tusen kultivarer av bladliljer, og et par hundre av disse er i handel i Norge. Hosta verdsettes for sine dekorative blad, ofte med ulike grønnfarger. 

Vi har to sorter, den ene har bredere blad enn den andre, mørkere bladfarge og lavere blomsterstilk. Denne kommer fra Frøyhov i Vestre Udnes. Den andre har følgelig smalere blad, lysere bladfarge og høyere blomsterstilk, og den kommer fra Maura i Nannestad. Begge sortene har lys lilla blomster i litt ulike nyanser. 

Planteslekta Hosta ble innført til Europa fra Japan i 1829. Landet hadde vært stengt for utlendinger siden 1635, fordi styresmaktene fryktet at portugisere og spanjoler ville herje fram slik de hadde gjort i andre deler av Asia. Hollenderne var de eneste europeere som fikk lov til å nærme seg Japan. De etablerte en handelsstasjon på ei øy utenfor Nagasaki, men de fikk ikke lov å bevege seg fritt inne på fastlandet. Legen og vitenskapsmannen Philipp Franz von Siebold holdt til her fra 1823 til 1829, men da ble han utvist, fordi han oppbevarte kart over landet. Han klarte imidlertid å bringe med seg flere eksotiske planter og gjenstander fra Japan til Europa.

Hosta ble en vanlig hageplante i Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Den trives godt i skygge, og den vokser seg fort frodig og stor. På Gamle Hvam blomstrer den fra slutten av juli. 


  • 1/1
    En flott rad med bladliljer vokser under eika. Foto: Mari Marstein/MiA
  • 1/1
    To ulike bladliljer.Den til venstre har lysere og smalere blad enn den til høyre. Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1