Hopp til hovedinnhold

Doronicum columnae og D. orientale

Balkangullkorg og smågullkorg

  • 1/2
    Balkangullkorg i halvskyggen under et bjørketre. Foto: Mari Marstein/MiA
  • 2/2
    Smågullkorg er frodig og blomstrer tidlig på sommeren. Foto: Mari Marstein/MiA

Korgplantefamilien – Asteraceae

Vi har to ulike arter av gullkorg: Balkangullkorg - Doronicum columnae og smågullkorg - Doronicum orientale. Jeg har artsbestemt dem etter Gyldendals store nordiske flora (*Mossberg og Stenberg 2007). Balkangullkorg har vi fått fra en gård i Vestre Udnes og den blomstrer i slutten av mai. Om lag ei uke seinere blomstrer den andre, som vi har fått fra en hage i Hakadal. Begge artene har lysende gule blomster øverst på lange stengler. Bladene er hjerteformet eller bredt ovale og danner frodige tuer. 

Gullkorg er ikke så gammel i norske hager, bare litt over hundre år. Men de spredte seg fort etter at de først var etablert i landet. Jeg har sett balkangullkorg blomstre i hager både ved Vestlandske fjorder, i de øvre bygdene i Gudbrandsdalen og på Helgelandskysten. Disse ulike voksestedene, med ganske forskjellig klima, tyder på at det er hardføre og tilpasningsdyktige planter. 

Gullkorg trives godt med litt skygge i løpet av dagen. Etter blomstring kan bladtuene miste fasong og bli rotete. Da kan de fornyes ved å klippes helt ned. Da kan de komme med en ny blomstring samme år. 

*Mossberg, Bo og Lennart Stenberg (2007): Gyldendals store nordiske flora, revidert og utvidet utgave. Gyldendal, Oslo.

  • 1/2
    Blad og bakside blomst av smågullkorg - Doronicum orientale. Foto: Mari Marstein/MiA
  • 2/2
    Blad og bakside blomst av Doronicum columnae. Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1