Hopp til hovedinnhold

Bryggerhuset

Opprinnelig sto bryggerhuset på Funni gård og ble bygget rundt 1820. Bryggerhuset er det eneste huset på inntunet som ikke står på opprinnelig plass.

  • 1/1
    Foto: Ingrid Aas/MiA

Et bryggerhus

I vårt bryggerhus finner vi et bryggerhus og en drengestue, noe som var vanlig på Romerike. Bryggerhuset ble brukt i stor grad til å lage mat, koking og vask av klær. Drengestuen var oppholdsrom for mannlige arbeidsfolk på gården. 

Bryggerhuset ble brukt som grovkjøkken og hadde jordgulv. Der ble det tilberedt slakt om høsten, og flatbrød. Flatbrødet ble stekt i store mengder, og kunne oppbevares lenge. 

Storvask av sengetøy og gangklær varte i fire dager, og ble gjort både på våren og om høsten. Den første dagen ble tøyet lagt i vann, og dagen etter ble tøyet vasket med hjemmekokt såpe. Den tredje dagen ble tøyet såpet inn igjen, og ble liggende i vann gjennom natten. Fjerde dag ble tøyet kokt i bryggerpanna og deretter ble det fraktet til bekken. I bekken ble de banken og skylt. 


Merkelige ansikter

Bryggerhuset vårt er fra Funni gård og på de smidde vindusstengslene kan man se et par merkelige ansikter. Flere steder i Norge brukte man tidligere å ripe inn figurer. Det er ikke usannsynlig at ansiktene på bryggerhuset har vært "husvoktere" til vern mot trollpakk. 

Vanligvis kan gjester som besøker Gamle Hvam få titte inn i huset og se disse merkelige ansiktene. Dessverre vil ikke dette være mulig denne sesongen på grunn av istandsettingen av Svalgangsbygningen. 


  • Bildet viser bryggerhuset. Huset er laftet og har torv tak.
    1/3
  • 2/3
    Foto: Mari Marstein/MiA
  • 3/3
    Foto: Tom Jøran Bauer/MiA
Museum24:Portal - 2024.09.30
Grunnstilsett-versjon: 1