Hopp til hovedinnhold

Astilbe

Sildrespir

  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/MiA

Sildreslekta – Saxifragaceae
Ordet astilbe kommer fra gresk og betyr uten glans, men de fleste plantene vi har på Gamle Hvam har glansfulle, vakre blad.  

Den tyske planteforedleren Georg Arends (1863-1952) spesialiserte seg på krysninger innenfor planteslekta Astilbe. Han introduserte mer enn 70 nye sorter i handel, hver av dem med et eget navn. I 1915 hadde oslofirmaet J. Olsens Enke sorten ’Lachskönigin’ til salgs. Den var 80 cm høy, laksrosa, og hver plante kostet 80 øre. Dette er den eldste opplysningen jeg har funnet om sorter fra Astilbe Arendsii-gruppen i norske planteskolekataloger. Gamle Hvam har en plante fra Jevnaker som passer med beskrivelsen av ’Lachskönigin’. Den vokste på gården da ungkona kom dit tidlig på 1950-tallet. 

Gamle Hvam har også en plante som muligens er en ren art. To uker før de andre blomstrer den med hvite blomster i velformede aks. Det er muligens Astilbe japonica, kalt Hoteia japonica i eldre hagebøker. Den var til salgs hos J. Olsens Enke i 1902, da med det norske navnet ”japansk spiræa”. Denne planten har museet fått fra en hage her i Nes, anlagt i 1952. Planten har vært i denne fra hagen siden den gang, og allerede da var den arvet fra eldre slektninger.

  • 1/1
    Denne høye, laksrosa astilben kan være sorten 'Lachskönigin', som var i salg hos frøfirmaet Olsens Enke i 1915. Foto: Mari Marstein/MiA
  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1