Hopp til hovedinnhold

Artemisia abrotanum

Abrodd

  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/ MiA

Korgplantefamilien – Asteraceae

«En meget almindelig, vellugtende Halvbusk», står det i Christensen og Thøgersens hagebok fra 1885. På 1800-tallet kjente alle til «abrødd». Den ble tørket og lagt i lintøyskapet for å gi god duft til tøyet, og den ble brukt i buketter. Når en kom fra fjøset, slo en noen slag med armene inn i busken for å dempe fjøslukta, derfor måtte vi plante den ved kjøkkentrappa, ble det sagt da vi fikk abrodd til Gamle Hvam. 

Abrodden dufter friskt og skarpt, og det skal bare en liten berøring til før duften sprer seg fra kjertler på de smale bladene. Den hører til korgplantefamilien, men den blomstrer ikke på våre breddegrader. Signe Fransrud (1931) skrev fra Ringerike rundt 1930: «Jordmor Maren Brekke på Tyristrand fortalte at hun hadde lært av sin mormor å koge salve av rømme, balsamblader og abrodd. Denne salven benyttet hun mot sår hud og hun tilla den en meget gagnlig virkning.»

Balsam, Tanacetum balsamita, var en like vanlig plante på gårdene i gammel tid. I dag ser den ut til å være helt forsvunnet, men en og annen abrodd finner vi fortsatt.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1