Hopp til hovedinnhold

Aconitum x stoerkianum

Prakthjelm

  • Foto: Mari Marstein Foto: Mari Marstein/MiA

Soleiefamilien – Ranunculaceae

Det greske ordet acos betyr gift, og i følge gresk mytologi vokste Aconitum fram av fråden fra hunden Cerberus, som voktet dødsriket. Som så mange andre planter i soleiefamilien, er prakthjelm giftig. 

Den er et kjært barn med mange navn. Due, tøffel, englevogn, duevogn, tresko, duen i paktens ark og blåmunke er noen av navnene som er i bruk rundt om i landet. Det vanligste navnet i Nes, der Gamle hvam ligger, er blådue. I gamle hagebøker kalles den munkehette. Dersom det største kronbladet, hjelmen, dras tilbake, kommer det fram to «duer». Planten på bildet over her kommer fra et lite hjem i Mogreina, og den har en åpnere blomst enn de andre jeg har. Her kommer "duene" fram uten at jeg trenger å fjerne hjelmen.

Prakthjelm er vanlig i hele landet, men plantene har noe ulikt preg fra landsdel til landsdel. I nord finner vi mest av en kortere, smalere variant, på Østlandet er plantene som oftest høyere med åpnere blomsteraks. Både i nord og i sør finnes det både ensfargede mørkeblå blomster og tofargede blå og hvite. 

Planten er hardfør og kan klare seg omtrent over alt, men den lar seg lett undertrykke av kraftige naboer. Jeg hadde den først i ett bed, der den ble presset tilbake av riddersporene. Jeg flyttet den derfor til låvebrua, men der må den kjempe mot en høstasters. Livet er ikke alltid lett for plantene heller. 

  • 1/2
    Prakthjelm og gjerdesolhatt blomstrer sammen i august. De blanke bladene til prakthjelm sees til venstre. Den øverste delen av blomsten, hjelmen, er relativt lav på denne planten. Foto: Mari Marstein/MiA
  • 2/2
    Denne planten har museet fått fra Årnes. Hjelmen er litt åpnere enn på planten fra Jarnsby. Foto: Mari Marstein/MiA
  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1