Hopp til hovedinnhold

Achillea ptarmica 'Flore Pleno' - fylt nyseryllik

  • Foto: Mari Marstein/MiA

Achillea ptarmica 'Flore Pleno' - fylt nyseryllik

Folkelige navn på fylt nyseryllik er blant annet "sølvknapp" og "skjorteknapper". 

Denne planten kom til en gård i Fenstad, Nes, da folka der var på et bondelagsmøte i Nord-Norge i 1956. De var innlosjert på en gård ved Harstad og fikk denne planten med seg hjem herfra. 

Blomstene er samlet i en skjerm i toppen av en høy stengel med mange smale, takkete blader. Bladene er ganske mørkegrønne, noe som gir en fin kontrast til de kritthvite blomstene. Blomstene ligner på blomstene til en annen gammel staude, duppesoleie, eller "hvite dupper", som den gjerne kalles, men vekstform og bladverk på de to plantene er helt forskjellig. 

Fylt nyseryllik har ikke vært blant de vanligste staudene i gamle norske hager, men den er registrert av Plantearven på Østlandet, i Gudbrandsdalen og i Trøndelag. Den er ganske iherdig og sprer seg fort inn mellom andre planter i bedet. Kanskje er det derfor planteslekten har fått navn etter den greske sagnhelten Achilles, som det skulle være umulig å såre. Det norske navnet nyseryllik har den fått fordi man i middelalderen laget nysepulver av tørkede blomster fra denne planteslekten. 

De små fylte blomstene gjør seg meget godt sammen med de store fylte blomstene til silkepionene, en vakker kombinasjon som jeg aldri blir lei av å se på!

  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1