Hopp til hovedinnhold

50-tallet var Greta Bjørklunds, hagens opprinnelige eier, toppår i hagen, og bilder forteller hvordan hun skilte hagens forskjellige elementer: Fargerike staude- og steinbed, klatrevekster på husveggene, frukttrær og kjøkkenhage for fryd, pryd og nytte. 


Plantene ble stort sett skaffet til veie lokalt, ved bytting og på planteauksjoner. Som en bekjent sa: «Hu var veldig forsiktig med pengepungen. Kan ikke tenke meg at hu kjøpte planter.»

  • Hagens opprinnelige eier Greta Bjørklund (1950-tallet). Foto: Privat

Krigen hadde gitt hageeiere mye nyttig kunnskap om at jorda burde utnyttes til både pryd og nytte. På Sandmo var det dyrket både frukt, grønnsaker og poteter. I tillegg drev eieren, Øivind Bjørklund, næringsvirksomhet, i dette tilfelle smie og mekanisk verksted, i en periode også pelsdyroppdrett. Over smia hadde de en utleieleilighet. 

Ekteparet holdt også både griser og høner til egen husholdning. Dette var en form for mangesysleri som ofte var nødvendig på bygda og på mindre steder med begrenset inntektsgrunnlag.

  • Hagen på 1970-tallet. Foto: Privat.

Hagen i dag

Det fremste målet nå er å gjenskape en hage som står til huset og som reflekterer og ærer «Husmorens glanstid!»

I 2015 mottok Aurskog-Høland Bygdetun en arv fra Egil Bjørklund, Hemnes, og det ble besluttet at kr. 100.000,- av midlene skulle avsettes til rekonstruksjon av 50-tallshagen ved Aurskog-Høland Bygdetun. Prosjektet ble gitt en varighet på tre år, 2016 – 2018.

Det ble nedsatt en lokal prosjektgruppe bestående av Marit Krogh, Inger Johanne Holmedahl, Kari Aas Simonsen, Gerd Fagersand og Eva Bjøreng, etterhvert kom Aksel Krogh og Rolf Halvorsen til. 

Mari Marstein fra MiA har vært faglig veileder og ansvarlig.

Les hageplanen her.

Ta deg en spasertur gjennom hagen på Sandmo neste gang du er innom!

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1