Hvorfor er det slik at alle kjenner til Max Manus, Kjakan og gutta på skauen, mens nesten ingen vet at også kvinner fikk skytetrening, ledet Milorg-grupper og drev spionasje, i tillegg til de klassiske oppgavene som å skrive illegale aviser og drive kurervirksomhet?
-
Vardø Museum
På Grini satt det nærmere 2000 kvinner innesperret under svært krevende soningsforhold. Mange av disse var arrestert på grunn av illegalt motstandsarbeid. Hvem var motstandskvinnene? Og hvilken rolle spilte de under andre verdenskrig? I forbindelse med museets nye utstilling om de kvinnelige fangene i leiren, inviterer vi til et foredrag for å se nærmere på tematikken i et bredere perspektiv.
Med utgangspunkt i boka Norske kvinner i krig 1939-45 vil Mari Jonassen problematisere tematikken kjønn og historie, fortelle om enkeltskjebner og vise oss omfanget av kvinnenes innsats under andre verdenskrig.
Etter foredraget åpnes det opp for spørsmål fra publikum.
-
Foto: Tine Poppe
Mari Jonassen er historiker og forfatter. Hun har skrevet fire bøker om andre verdenskrig, tre biografier og to organisasjonshistorier. Norske kvinner i krig 1939-45 kom ut på Aschehoug forlag høsten 2020.
Praktisk info
Museet er åpent én time før arrangementet starter. Billetter bør kjøpes på forhånd via MiAs billettsystem. Billetten dekker også inngang til museets utstillinger, hvor du blant annet har mulighet til å oppleve utstillingen "Kvinnene på Grini - motstand, fangenskap, tausehet."
Billetter:
150,- ordinær.