Hopp til hovedinnhold

Dag 8. Linbearbeiding - Skakekniv

Tidligere var produksjon av lin vanlig i Norge, men den måtte bearbeides for å få frem fibrene. Skakekniven var et av redskapene som ble brukt i denne prosessen.

  • 1/5
    Linbråk
  • 2/5
    Linhekle
  • 3/5
    Skakekniv
  • 4/5
    Skakekniv bakside
  • 5/5
    Skakekniv detalj

Lin skal være en av de eldste nytteplantene som ikke har vært dyrket til mat. I Norge er lindyrking omtalt i Edda, og det skal ha vært funnet spor etter lindyrking ved en boplass fra 300-tallet. 

Tidligere var produksjon av lin vanlig i Norge, og når lin skulle brukes til tekstiler måtte den bearbeides for å få frem fibrene. Skakekniven var et av flere redskap som ble brukt i lin-bearbeidingen.

Ved høsting ble først ble linstråene rykket opp med roten og tørket, og så dro man det gjennom en linkam for å fjerne frøkapslene. Etter at frøkapslene ble fjernet brukte man et linbråk til å knuse de harde treaktige delene av stilken. De knuste delene av stilken ble deretter skavet av med skakekniven.

Når man skulle bruke skakekniven tok man en håndfull lin og la det på oversiden av en skakestol. Så brukte man skakekniven til å slå av de knuste og knekte linstråene, slik at man sto igjen med bastfibrene. Det som er litt interessant er at det ikke var nødvendig å bruke en skakestol, det viktigste var at det var en skarp kant, som på en stolrygg.

Siste ledd i bearbeidingen av linet, før man kunne spinne det til en tråd, var å trekke det gjennom et linhekle for å skille ut grove fibre og spalte basten.

Denne skakekniven, som vi har i samlingen, har en gang i tiden fått påmalt en brunrød farge, kanskje for å etterligne svimerker. Som man kan se på bildene er den også påmalt teksten «Anno 1834».

Det avbildede linbråket og linheklet inngår også i Ullensaker museums gjenstandssamling.

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1