Hopp til hovedinnhold

Svanestien, Fet

  • 1/1

Denne vakre stien ligger i det fantastiske området Nordre Øyeren Naturreservat, også kalt Norges Amazonas. Stien går langs Kusandråka/Rossholmråka, som er det østlige elveløpet av Glomma ut i Øyeren. Turen er merket fra Søndre Bjanes, hvor man kan parkere på parkeringsplassen ved det store, brune stabburet.

Stien er merket med skilt med svanesymbol hele veien, og går langs Glomma i frodig og lett terreng, både i skog og langs elva.  Alternativ rute går langs grusvei gjennom skog og ved åker til Fugletårnet på Jørholmen. Fugletårnet er nytt i 2020, og fra toppen er det en fantastisk utsikt mot øyene og våtmarksområdene, og mot Fet kirke andre veien. Her kan man sitte ned og nyte utsikten og roen, telle øyenstikkere og se på fuglelivet. Er man skikkelig heldig kan man se bever.

  • 1/2
  • 2/2

Det er et rikt fugleliv og mye trekkfugl i området, og det er fantastisk bare å tusle på stien og høre fuglekvitring på alle kanter. I tillegg er det mange ulike insekter å se på nært hold. Husk at du ferdes i et naturreservat, vis respekt for naturen og dyrene som lever der, og praktiser sporløs ferdsel.  Husk det er båndtvang hele året i naturreservatet!

Turen går i et lett terreng, med unntak av bakken opp mot parkeringen på tilbakeveien. Det er tilrettelagt med broer og krakker underveis som er perfekte til både kaffe-  og pustepauser. Her er det lagt til rette for turgåere. Stien er best tilgjengelig fra april til oktober, og husk myggspray på sommeren! 

  • 1/1

Går man hele runden er den ca 4,9 km lang, hvorav 2,7 km på sti og 2,2 km på grov grusvei. Runden tar ca 1 time og er en enkel gåtur i vakre natur. Dette er en fin runde for barnefamilier og besteforeldre med barnebarn, og man kan fort gjøre det til en dagstur med fugletårnet som base. Her er det mye spennende å utforske og observere. Ta med kikkert og god matpakke. 

  • 1/2
  • 2/2

Slik kommer du deg dit:

Følg Jahrenveien fra Fet kirke 1,7 km sørover til Jahrenveien slutter. Du kan parkerer ved stabburet på Søndre Bjanes. Med offentlig transport kan du ta buss 480 eller 490 til stoppet Riddersand skole, og gå derfra til Søndre Bjanes som er ca 2 km unna, forbi Fet kirke.