Hopp til hovedinnhold

Det er et majestetisk skue som møter deg når du kommer til Bingen Lenser. Den unike samlingen av lensekar tar nesten pusten fra deg, og man skjønner fort hvorfor de har fått kallenavnet «den spanske armada». På rekke tvers over elva ligger stengerekka med 10 store steinkar, og her kan du se samlet alle de 51 gjenværende steinkarene som utgjorde Bingen Lenser inntil 1985, da fløtinga opphørte. 

Ved Bingen lenser begynte organisert tømmerfløting allerede på 1500-tallet. Anlegget ved Sørumsand tok imot og sorterte alt tømmer fra hele Glommavassdraget før det ble sendt med elvestrømmen nedover til Fetsund. 

På Sørumsand siden ligger Fløterbrakka som var tømmerfløternes hvile- og redskapsbrakke. Tiden har stått stille her. Kom innom og opplev det spesielle miljøet! En god rast på turen får du ved å sitte ved fløternes langbord og spise matpakka di og kjøpe deg en kopp bålkokt kaffe til. Kanskje til og med ei vaffelplate stekt med gammeldags vaffeljern på svartovnen?

Dykk ned i fløtningshistorien

Bingen Lenseminneforening arrangerer åpne dager hvor de guider og forteller om tømmerfløtinga ved Sørumsand, det daglige arbeidet på elva og om fløterfamilienes liv og levnet.

Til daglig kan dere lese om lensene på flere informasjonsskilt i området. Områdene på begge sider av Glomma har alltid vært attraktive som tur- og turistmål. Her kan man oppleve elva til alle årstider, i bitende vintersno mellom lensekarene ute på isen eller vårdager i mars hvor du kan gå på fine sandstrender før smeltevannet fra fjellet kommer.

Utsiktspunkt

Ta en avstikker fra Kulturstien oppom Korpeberget ved Rømua, og du kan se Bingen Lenser i sin helhet, med sikt fra Bingsfossen og helt til Fet kirke. På Tangentoppen ved Rømua kan du sette deg ned på en solid benk og nyte utsikten både oppover og nedover elva. 

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1