Hopp til hovedinnhold

Sanger fra Grini - på Grini

Den publikumskjære konsertforestillingen med Gutta på skauen er tilbake! Her synges det om blomstersuppe, vennskap og vakre kvinner. Men også om fangevokteren Kunze, pryl, sult og orging av sigaretter og tran.

Sjølsagt var det forbudt å synge på Grini, men vi sang likevel hver eneste dag, og ikke minst under appellen på brakka om kvelden mens vi ventet på telleren.

Grini fangeleirs historie er blitt samlet mellom to permer, og nå kommer forfatteren av Livet på Grini under annen verdenskrig  og De sang for livet til Grinimuseet.

Sammen med sine medmusikanter i «Gutta på skauen» forteller Per Vollestad grinifangenes historie bygget på fangenes egne dagboksnotater, illegale brev og sanger, og illegale tegninger og fotografier fra Grini. Gutta på skauen har spilt inn flere CD-er med illegale sanger fra krigens dager og blant disse også Sanger fra Grini.

  • Fotografi av julefeiringa på Grini 1944. Flere mannlige fanger med ansiktet vendt mot kamera. I midten ser man Otto Nielsen med ukulelen i hånda.
    Julefeiringen i 1944. Fotograf: Alf Rønning og Leif Blichfelt / Rønning, Blichfeldt og Thorud (1946)

Musikk i leiren

Otto Nielsen, som bodde i Bankveien i Bærum etter krigen, bidro sterkt til kulturlivet på Grini og derfor har hans sanger fått en bred plass også i år. Med hjemmelagd ukulele gikk han og resten av Grinikvartetten rundt fra brakke til brakke og underholdt: 

"Vi gjorde det vi kunne for å synge hull i piggtråden, men dessverre var det en usikker sanggruppe" fortalte Otto, "rett som det var kunne tenoren bli satt på Akershus og bassen bli sendt til Tyskland. Det var pussig med de folkene vi hadde her; de ga seg aldri med å arrestere folk!"

Praktisk informasjon

Museet har vanlig torsdagsåpent fra kl. 14.00. Billetter til konserten må kjøpes på forhånd via MiAs billettsystem. Billetten dekker også inngang til museets utstillinger. 

Tidspunkt

Torsdag 30. mai kl. 19.30

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1