Hopp til hovedinnhold

Samtale: Fra Grini til KZ Sachsenhausen

Forfatter og journalist Sven Egil Omdal og historiker og forsker Karianne Hansen presenterer og diskuterer ulike perspektiver knyttet til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

  • Fotografi av et skilt i tre hvor det står Grini.

Grinifangene var en del av et større leirsystem og i løpet av de nesten fire årene fangeleiren eksisterte ble omtrent 3400 fanger deportert. Langt de fleste mennene ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. 

  • Portrettfoto av Karianne Hansen, hvor hun ser inn i kamera. Hun har blå og svarte briller, brunt, kort hår og en rosa skjorte som stikker opp fra en brun genser.

Karianne Hansen er en historiker som spesialiserer seg på andre verdenskrig og Holocaust. Hun er utdannet ved University of Edinburgh, Birkbeck College, University of London og har nylig levert doktorgradsavhandlingen i historie ved University of Leicester. Avhandlingen hennes er blant annet en komparativ studie av norsk identitet i konsentrasjonsleirsystemet, inkludert Sachsenhausen. 

  • Portrettfoto av Sven Egil Omdal, hvor han ser inn i kamera. Han har svarte briller og en blå skjorte som stikker opp fra en svart cardigan.

Sven Egil Omdal er forfatter og journalist. Han er tidligere leder av Norsk Journalistlag og Pressens Faglige Utvalg, og har hatt flere redaktørstillinger i Stavanger Aftenblad. Omdal har skrevet en rekke sakprosabøker, blant dem "Gestapokjelleren", "Borgerlønn. Ideen som endrer spillet" (med Ingeborg Eliassen. Nominert til Brageprisen) og "Nordmenn i Sachsenhausen". ​

Program

Arrangementet vil starte med 15 minutters innlegg fra både Hansen og Omdal. 

Hansens innlegg vil rette fokus mot den norsk-jødiske historien, og se på de få jødiske fangene som gjorde seg gjeldende i fangesamfunnet i Sachsenhausen. 

Omdal vil snakke om bakgrunnen for at Sachsenhausen ble et politisk verksted og hvilken påvirkning det hadde at viktige aktører fra Grini fangeleir ble sendt dit i ulike perioder. 

Samtale: Etter innleggene vil Hansen og Omdal gå i samtale med historiker ved museet Kristian Schoute, og løfte frem og gå i dybden på ulike perspektiver rundt Sachsenhausen og fangesamfunnet der. ​


Velkommen til en interessant samtale som vil gi et dypere innblikk i det nazistiske leirsystemet. 

  • Fotografi tatt mot appellplassen, hvor man ser fangene står tett i tett i oppstilling.
    1/1

Praktisk informasjon

Museet er åpent én time før arrangementet starter. Billetter kan kjøpes på forhånd via MiAs billettsystem. Billetten dekker også inngang til museets utstillinger. 

Billetter:

150,- ​ordinær. 

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1