
Kjona på Gamle Hvam kommer fra gården Funni. Den skal ha blitt bygd en gang i 1700-tallets andre halvdel. På 1930-tallet ble den først flytta til Hvam landbruksskole, og på 1980-tallet kom den til museet.

I kjona tørket man korn, malt og lin. I første etasje er det et ildsted, og i andre etasje lå det som skulle tørkes, enten på spiler eller på et klede av hestetagl og bust. Man kunne også kombinere spiler og klede.
Det skal ha blitt tørka malt til ølbrygging i kjona så seint som i 1903-1904.

Fordi man fyrte i kjona, var bygget utsatt for brann. Mange kjoner brente rett og slett opp. På grunn av dette var det vanlig at kjona stod et stykke unna de andre husa på gården.

På gammelnorsk het huset kylna, som trolig er avledet fra latinsk culina, som betyr kjøkken.
Betegnelsen finner vi første gang i Magnus Lagabøters landslov fra 1273. Der nevnes "kylnueldr", som noe som er nødvendig og derfor tillatt på gården.

Dessverre var kjona i dårlig forfatning. For å ta best mulig vare på den for ettertida, ble det bestemt å flytte den innendørs.

Hver stokk ble nøye merket, og deretter ble bygget plukket ned stokk for stokk. Hver stokk ble flyttet i en slags båre.