
Flatbrød bakt av bygg eller havre, grøt, melkemat og litt saltet kjøtt og fisk var kostholdet for det store flertall av befolkningen fram til Napoleonskrigene (1809–1814). På grunn av klimaet kunne de ikke dyrke nok korn til eget bruk og måtte importere korn fra andre land, spesielt Danmark.

Matmangel og dyrtid førte til underernæring hos mange. Hvalfett ble brukt i stedet for smør, og kjøpebrødet ble mørkere fordi en del av melet ble erstattet med for eksempel grovere mel og byggmel.

Matmangelen var mer påtrengende i byer og tettsteder enn på landet, men rasjonering på varer som kaffe og sukker rammet alle.

I Ullensaker var kaffe, brød, poteter og flesk en stor del av kostholdet til vanlige folk. Velling av vann og byggryn var også mye brukt.

Gatekjøkken og bensinstasjoner selger hurtigmat, som hamburger, pizza og kebab, og vi tar oss ofte ikke tid til å lage mat fra bunnen av annet enn til fest. Fokuset på helse gjør at vi har fått en viss dreining mot sunnere hurtigmat. Stadig flere velger sushi-restauranter når de skal ha noe lettvint med seg hjem.