
I 2020 er det 35 år siden tømmerfløtinga i Glommavassdraget ble nedlagt. Fra midten av 1960-årene ble det fløtet stadig mindre tømmer i vassdraget, noe som medførte flere rasjonaliseringstiltak ved tømmerfløtingsanleggene.

Ved Fetsund ble anlegget på østsiden av elva lagt ned etter 1965-sesongen og i 1969 ble det blant annet montert et mekanisk retteanlegg ved Fetsund. Tiltakene førte til store mannskapsreduksjoner, og i tiåret 1960 til 1970 ble antall lensearbeidere redusert fra om lag 200 til 30.

I 1971 ble Skedsmo & Egeberg Bruk i Lillestrøm nedlagt som det siste sagbruket i Lillestrøm. Dette markerte også slutten for Fetsund lenser som sorteringsanlegg og fra 1972 ble alt tømmer slept over innsjøen Øyeren. De siste årene før nedleggelsen skulle alt tømmer til papir-og cellulosebedriften Borregaard i Sarpsborg.

I flere hundre år var Bingen lenser på Sørumsand et senter for tømmerfløting i Glomma. Lensa her ble omgjort i 1861 da tømmersorteringen ble flyttet til Fetsund.

Fra Bingen ble tømmeret sluppet i dagsporsjoner ned til Fetsund. Vær og vind var avgjørende for hvor lang tid tømmeret brukte de drøye 10 km ned til lensa ved Fetsund. På bildet kan vi se restene av anlegget på østsiden av elva. Anlegget, som ble nedlagt etter 1965-sesongen, ble revet sommeren 1985.

I 1969 ble det også påmontert et mekanisk wiretrekk. En tykk wire lå oppe på tømmeret, noe som bidro til å få tømmeret nedover anlegget.

Anlegget nedover mot Soppemaskinene. I venstre billedkant ses slepebåten MB «Mørkfos» fra 1912. I midten ses administrasjonssenteret Lund, som i 1985 huset hovedkontoret til Glomma fellesfløtingsforening (Gfff). En kan for øvrig legge merke til at det på museets parkeringsplass i 1985 var potetjorde.

Tømmeret er her på vei ned til den såkalte «overkjøringa» som bestod av to stålbruer. Denne delen av anlegget ble anlagt i 1969. Ut fra Retteanlegget gikk tømmeret i ei renne før det på overkjøringa ble fordelt i to renner med en pens drevet av en elektromotor. Pensen ble styrt manuelt fra et panel.

To lensearbeidere på Tralla. Tralla gikk på skinner og ble styrt fra maskinhuset til venstre i bildet. Øverst i bildet ser vi brua kalt «Tellebrua». Fra denne ble tømmeret telt. Det skulle være 500 stokker i hver soppe (tømmerbunt). Når tømmeret skulle soppes (buntes) ble Tralla kjørt opp mot Tellebrua.

Vel fremme i Øyeren, klarte «Mørkfos» seg alene. Slepene i Øyeren var et imponerende skue. På bildet har «Mørfos» med seg om lag 80-90 000 stokker. Et normalt slep kunne likevel være på det dobbelte av dette. Tømmerslepene i Øyeren var de største i Norge.

Fetsund lenser fyller 30 år i år, og feirer blant annet med nettutstillinger.