Hopp til hovedinnhold

William Lunden

ILD OG UNGDOM var overskriften i danske Ekstrabladet 10. Oktober 1922, der anmelderen skrev om den unge nordmanns salgsutstilling på Højbro Plads: ”En sjælden god Samling Billeder (...) Maatte denne Fordring blive honorert af et stort Publikum. William Lundens Kunst fortjener det”. Hundre år senere vil vi vise hvorfor!

  • 1/1
    William Lunden, Forsoffen aften, pastell på papir,
  • William Lunden, gatebilde, blyant på papir

Skatten i kjelleren

I pandemiens tidlige dager var vi så heldige å bli kontaktet av Williams barnebarn Astri Lunden, som kunne fortelle at hun hadde kjelleren full av sin farfars tegninger, malerier, skisser, faksimiler og trykk. Dette var ingen overdrivelse. Kuratorer Lars Aurtande og Bianca Boege tilbragte adskillige timer i familiens hus på Norstrand i det som viste seg å være et skattekammer.

Paris og København

William Peter Lunden ble født i Kristiania i 1895. I 1916 skrev han et brev til sin mor: ”Jeg vil gifte mig og bli maler, og når krigen er slut reiser Du, Vera og jeg til Paris.” Som sagt så gjort. William giftet seg med Vera Burgun i St. Petersburg i 1917, og i 1920 reiste de alle til Paris, da med stillingen Kunstmaler stipulert i passet. 

  • 1/1
    William Lunden, I baren, pastell på papir

Nattens forsofne vesner

Lunden studerte under Othon Friez i Paris og Ernst Goldschmidt i København. I Danmark hadde han to separatutstillinger hos kunsthandler Chr. Larsen på Høibro plas i 1920 og i 1922, med malerier og pasteller – flere fra Paris’ natteliv, med skildringer fra byens brokede barer og underverden. Utstillingene høstet strålende anmeldelser og besøk. ”En sjælden god Samling Billeder (...) Maatte denne Fordring blive honorert af et stort Publikum. William Lundens Kunst fortjener det” skrev Ekstrabladet i 1922.

  • William Lunden, Fjong aften, blyant på papir

Ny start i Norge

i 1924 flyttet han tilbake til Oslo og holdt separatutstilling hos Blomqvists Kunsthandel. Jappe Nilssen roste hans pasteller og akvareller i Dagbladet, og B. Moss Johnsen i Morgenposten. Og i Aftenposten skrev kunstkritiker og historiker Magnhild Ødvin ”Resignasjonen er (..) den dype understrøm i William Lundens formsikre kunst, slik den har blitt modnet i et energisk, maalbevisst arbeide disse aarene i Kjøbenhavn. (...) En voldsom energi er lagt i disse bildene, saa gjennomtænkt er komposisjon og farvevirkning at ikke en flek blir kjedelig paa billedets store flate”

Aftenpostens forsidemann

Men det var spesielt i dags- og ukepressen Lunden skulle legge ned arbeid, og bli mest kjent – og da aller mest i Aftenposten og A-magasinet, der han tegnet fast fra 1928 til 1944. Lundens forsider til A-magasinet fanget årets mange stemninger og viste stor bredde i tema og tegneteknikk. 

Han illustrerte også jevnlig bladene Lykkesmeden, Allers og Radiobladet, og i det populære Ukemagasinet tegnet han fast fra 1942 til 59, både forsider og illustrasjoner til noveller og reisereportasjer.  Her ble tegningene mer typisk dramatiske eller folkelige.

Julekort og bøker

Mellom 1920 -1950 tegnet han i underkant av 50 postkort. Nissekort, eventyrkort, kort med motiver av dyr og barn, samt flere ikoniske julekort. Han illustrerte utallige bøker og bokomslag, bl.a Asbjørnsen & Moes Norske folkeeventyr (1936), og dekorerte også en 25 meter lang spisesal og en 5 meter lang gang for NYCO, salongen til båten Texaco Norway A/S samt porselen for Bing & Grøndahl i København og glass for Hadeland glassverk i 1955.

  • 1/2
  • 2/2

Den mest beskjedene tegneren

I 1955 ble Lunden portrettert i Aftenposten i anledning sin 60-års dag, av Tegnerforbundets grunnlegger Øyvind Sørensen. Sørensen beskrev ham som ”den mest beskjedene tegneren i Norge.” 

Denne egenskapen var også notert av Magnhild Ødvin allerede i 1928: ”I Lundens gjengivelse av en uhumsk hyene, i hans forpjuskede ravnegrib, i hans smaa hesteforspand – her har sympatien ført pennestrøket, her kan linjen røbe anstrengelsen for ikke at maktstjæles av medlidenhet, her føler vi et godhjertet, varmt menneske som har noget næsten feminint ømt i sitt sind. Her merker vi noget av den muslingen som har sat sin livskraft ind paa at forbli skjult inde i sit skal.”

Siden han etterlot seg så store mengder arbeider, er familien villige til å la denne historiske utstillingen bli en salgsutstilling. Vi håper med dette å sette Lunden ettertrykkelig tilbake på Norges tegnekart. Fordi hans kunst fortjener det.

  • 1/1
    William Lunden, Moskus, blyant på papir
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1