Hopp til hovedinnhold

"Tre ganger hurra for hundene!"

I forbindelse med vår utstilling "TITINA blir til", om animasjonsfilmen som tar for seg Amundsens siste polferd, ser vi litt nærmere på mannen som forsvant for snart 100 år siden - og hans forhold til hunder ...

Foredrag ved Tone Holte. Gratis inngang og trivelige priser i baren.

  • Mann står sammen med en hund foran hus.

"Tre ganger hurra for hundene" er et sitat som såret Roald Amundsen voldsomt. Men i hvilken sammenheng – og hvorfor tok han slik på vei?

Hunden Titina var særdeles viktig for Amundsens Nordpolseilasmakker Umberto Nobile. Men hunder hadde også betydning i Roald Amundsens liv. Hva vet vi om vår norske polarhelts forhold til sine firbente hjelpere og følgesvenner? Hør historien om sledehunden Obersten som opplevde både slitet som sledehund i Antarktis og det gode liv på Svartskog. 

Hør historien om St. Bernhardshundene Romeo og Julie som skremte pågående journalister fra Uranienborg, men som også forgyllet livet til småjentene som Roald hadde tatt med seg fra Sibir. Hør historiene om de mange hundene som ble ofret i kappløpet om sydpolen.

Foredraget arrangeres sammen med Roald Amundsens hjem.

Om foredragsholderen

Tone Holte er guide på Roald Amundsens hjem, og har i mange år formidlet polarhistorie i inn– og utland gjennom foredrag og de historiske teaterforestillingene «Fram» (2013), «Roald Amundsen – mannen og myten» (2011) og «Hurra for Roald Amundsen» (2005). Sistnevnte forestilling handler om den folkelige oppfatningen av helten Roald Amundsen, basert på sanger om ham fra hans samtid. I disse sangene kommenteres også Amundsens bruk av hunder både som trekkdyr og mat på sydpolferden.Kveldens foredrag vil bli krydret med disse sangene, samt bilder og filmopptak av Amundsen og hundene hans.

Museum24:Portal - 2024.03.00
Grunnstilsett-versjon: 1