Hopp til hovedinnhold

Rolf Groven

Tenk at selveste Rolf Groven har rukket å bli 80 år. Dette feirer vi i hele sommer med en frekk og fargesprakende utstilling på vindusflatene langs Lindtruppbakken 1 - med 30 smakebiter fra en spekatkulær karriere. Ikke alle våre satiretegnere bruker malepensel og går stort til verks som Rolf. Det er derfor ingen er som ham. Hurra!

Folkemaleren

Ett av Grovens siste bilder ble stilt ut i Molde i april. Tanken var at det ville vært flott på slottet, men dessverre kan ikke slottet kjøpe kunst, bare motta som gaver. Bildet ble straks solgt på utstillingen, til en privatperson som ikke ønsket å gi det videre.

  • Fargerikt maleri av Dronning Sonia som maler Kong Harald. Kongen er meget glad på bildet.
    1/1
    Rolf Groven, Dronning maler konge, akryl på lerret 2022

Ikonisk satire

Bildet "Atomgutten" fra 1977 har vært brukt i kampen mot atomkraftverk i flere land. Likeledes har "Oljemaleri" basert på Tidemand og Gudes "Brudeferd i Hardanger" blitt ikonisk for norsk miljøbevegelse.

  • Naturtro maleri av en liten skitten gutt som sitter foran et stort kjernefysisk anlegg. Bildet har blitt ikonisk for kampen mot kjernekraft, og er innkjøpt av Nasjonalmuseet.
    1/2
    Rolf Groven, Atomgutten, 1978
  • Utsnitt av maleri som er en nytolkning av Brudeferden i Hardanger - der båten er byttet ut med en stor synkende oljetannker, og den idylliske naturen er nedsøplet og skitten.
    2/2
    Rolf Groven, Oljemaleri, 1975

Krigshistorie

I 1973 malte Groven en kommentar på Vietnamkrigen basert på Delacroixs ikoniske maleri fra den franske revolusjonen. I 2022 måtte han igjen male bildet, denne gang i Ukrainske farger.

  • Maleri som er en nytolkning av Delaxroix sitt berømte maleri fra den franske revolusjon, "Friheten leder folket" (1830). I denne versjonen er det en vietnamesisk kvinne som holder sitt flagg høyt mens hun løper over falne soldater med et barn i helene.
    1/2
    Rolf Groven, Friheten leder folket, 1973
  • Maleri som er en nytolkning av Delaxroix sitt berømte maleri fra den franske revolusjon, "Friheten leder folket" (1830). I denne versjonen er det en ukrainsk kvinne som holder sitt flagg høyt mens hun løper over falne soldater med et barn i helene. Bildet er også en nytolkning av Grovens egen 1973 versjon med vietnamesisk kvinne og flagg.
    2/2
    Rolf Groven, Ukraina - fritt etter Delacroix, 2022

Uredd

Groven var invitert som norsk festivalutstiller under den satiriske filmfestivalen Off Plus Camera i Kraków i Polen i 2010, og stilte med dette portrettet av Pave Benedikt XVI. Bildet skapte reaksjoner i den katolske landet.

  • Maleri av den polske Pave Benedikt XVI. Han holder Sinnataggen spiddet på et kors, og klær og hatt er pyntet med bl.a kondomer og kjønnstegn.
    1/1
    Rolf Groven, Pave Benedikt XVI, 2010

Historien gjentar seg

Det var vanskelig å unngå å minnes Grovens ikoniske malerier fra 1980 da demonstrasjonene mot vindkraftverkene på Fosen pågikk.

  • Maleri av to politimenn som holder fast hver sin samiske jente foran en lavvo, mens man ser en gravemaskin i bakgrunnen som er i ferd med å ødelegge. Jentene prøver å komme seg bort men politimennene ser bestemt rett på oss.
    1/2
    Rolf Groven, En voldtekt, 1980
  • Maleri av en samling samiske demonstranter som sitter over det norske Storting . Mellom dem er en demning som er ved å briste. På noen steiner står det "La elva leve"
    2/2
    Rolf Groven, La elva leve, 1980

Stadig aktuell

Groven sparker alle veier, men aller mest mot de som misbruker sin makt. Da kunne heller ikke Trump slippe unna. Selv sier Groven at han ser seg selv et sted mellom Finn Graff og Odd Nerdrum, og det er ikke vanskelig å se hvorfor: de gode ideene, den skarpe satiren, og det dyktige håndtverket er en helt unik kombinasjon.

  • Digitalt maleri av Donald Trump. Han holder en hånd reist i nazihilsen, i den andre holder han en bibel med et opp-ned kors. Foran ham er et kors laget av rifler. Korset brenner. Under kneet hans ligger George Floyd. Rundt hodet skinner en lysende glorie.
    1/1
    Rolf Groven, Trump II, 2020
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1