Hopp til hovedinnhold

Postens julefrimerker 50 år i 2021

For mange blir det ikke ordentlig julestemning uten å sende eller motta julekort, og i 1971 ga Posten for første gang ut egne frimerker for høytiden. Noen av de fineste er tegnet av illustratører og avistegnere.

ERIK WERENSKIOLD (1971)

De aller første julefrimerkene hadde ikke typiske julemotiv, men viste tegninger av Erik Werenskiold, fra illustrasjonene til Asbjørnsen og Moes Norske Folkeeventyr fra 1887. Tre stykker ble utvalgt, for 40, 50 og 60 øre.

Erik Werenskiold var en av de sentrale naturalistiske malerne i Norge i 1880-årene. Det kunstneriske gjennombruddet kom nettopp med illustrasjonene til Asbjørnsens nyutgivelse av Norske Folke- og Huldre-eventyr. Her viste her sitt store talent for eventyrtegninger.  Sammen med Theodor Kittelsen skapte Werenskiold det første klassiske verk i norsk illustrasjonskunst med Asbjørnsen og Moes Eventyrbog for Børn (utgitt i tre bind, 1883 - 1887). Kittelsen sto for julefrimerkene i 1972.

KJELL AUKRUST (1988 og 2013)

Kjell Aukrust er regnet som en av landets mest folkekjære kunstnere. Han var karikaturtegner, illustratør og forfatter, og er særlig kjent for sine Flåklypa-historier med oppdiktede bygdeoriginaler.

Ludvig kom på frimerkene til juleposten i 1988. Solan Gundersen likte dette dårlig, og skrev brev til frimerkesjef Bjørn Storberget, hvor han skjelte frimerkesjefen ut etter noter:

Denne hårete pysa, som hverken tålte kvinnfolk, brennevin eller frisk luft, han kom på frimerke! Mens Gundersen, som til og med hadde hoppet i Holmenkollen, han var ikke verdt en papirlapp med tagger på engang!? Nei, Postverket kunne du få billig!

Kanskje som et resultat av dette, ble Solan viet sitt eget frimerkemotiv 25 år senere. Motivet? Av Solan som hopper i Holmenkollen!

  • 1/1

KJELL MIDTHUN (2008)

Det første julefrimerket med nissemotiv kom ikke før i 1992, med den klassiske nissetegneren Otto Moe. Men i 2008 kom frimerker signert Norges ypperste nålevende nissetegner Kjell E. Midthun. De to motivene var hentet fra de naturskjønne omgivelsene i fjellbygda Sollia i Stor-Elvdal, ved foten av Rondane. Det var her Harald Sohlberg malte Norges nasjonalmaleri «Vinternatt i Rondane», Knut Hamsun skrev «En vandrer spiller med sordin» og Aasmund Olavsson Vinje fikk inspirasjon til praktverket «Ved Rondane». Og der er her Midthuns nisse sitter.

– Sollia er et hyggelig sted å være. Jeg blir alltid inspirert til å tegne når jeg kommer dit. Dessuten er det ofte mye snø der, og det er bra for en nissetegner, sier Midthun som er født på Hamar, men vokst opp i Østerdalen hvor han har hentet mange av motivene sine. Midthun bor nå på Nesodden, og tegner stadig nisser. 

HANS NORMANN DAHL (2012)

Hans Normann Dahl er en av våre mest mangfoldige og folkekjære kunstnere. Kjent for alt fra sine skarpe og skøyeraktige streker som avistegner i Dagbladet i 20 år, til varme og vennlige illustrasjoner i bøker for barn i alle aldre. Som maler var Dahl en stor kolorist og som tegner var han først og fremst humanist.

Kanskje er det derfor hans tegninger til Alf Prøysens varme fabel om snekker Andersen og julenissen som byttet plass har vært så spesielt vellykket. For det var hans udødelige tegninger til denne julefortellingen som i 2012 prydet frimerkene som sørget for at millioner av julekort og julebrev kom fram til mottakerne. Det ene viste møtet mellom snekker Andersen og julenissen, mens det andre viser nissemor og alle nisseungene. På denne måten ble både Hans Normann Dahl og Alf Prøysen hedret gjennom julefrimerkene.

FREDRIK SKAVLAN (2016)

I 2016 ble det både nisse og god stemning med Fredrik Skavlans nisser. Skavlan var best kjent som programleder i NRK, men har hele tiden også vært en fremragende humortegner. Heldigvis har Skavlan brukt stadig mer tid på kunsten, og har etter hvert også utmerket seg som en skarp satirisk avistegner. Skavlan hadde en ny ide til frimerkene sine – han ønsket at de skulle limes på skrått på kortene:

- Jeg synes frimerkene ble veldig fine. Det er tenkt at de kan stilles på skrå på konvolutten. Stiller man merkene slik at teksten blir vannrett, går det veldig mye fortere nedover med nissen som skal rekke fram til jul, forteller Fredrik Skavlan.

Lisa Aisato (2021)

Det er passende at frimerkene for 50 års jubileet er tegnet av Lisa Aisato, en av Norges desidert mest elskede og populære illustratører. Aisato er en prisvinnende forfatter, illustratør og billedkunstner - og har i en årrekke også vært avistegner i Dagbladet Magasinet. Hun har skrevet sju egne og illustrert over 40 bøker for andre, oversatt til over 30 språk. For å tegne julefrimerkene dykket hun ned i sin egen barndom.

- Jeg vet ikke alltid hvor ideene kommer fra, men eget liv og egne erfaringer ligger ofte til grunn. De blir til små univers jeg synes det er interessant å skape. I arbeidet med julefrimerkene gikk tankene tilbake til en hund jeg hadde som liten, som pleide å bykse rundt i snøen. Og jeg var alltid så fascinert av snøkuler som hadde lys i seg, forteller kunstneren.

Museum24:Portal - 2024.09.14
Grunnstilsett-versjon: 1