Hopp til hovedinnhold

Morten Mørland 20 år i The Times

Det er reneste Askepotthistorien, hvordan Morten Mørland - etter han intervjuet Peter Brookes til en universitetsoppgave - fikk jobb i The Times for 20 år siden. Nå er han hovedtegner for både The Times og The Sunday Times, og vi feirer ham med stor utstilling der han oppsummerer det herrens år 2022 i britisk og internasjonal politikk ...

Få norske avistegnere har gjort seg så internasjonalt bemerket som Morten Mørland. I desember kunne han se tilbake på 20 år i ærverdige The Times, den britiske hjørnesteinsavisen etablert i 1785. Han er også hovedtegner for The Sunday Times, en av Storbritannias mestselgende aviser med et opplag på over 650.000. 

Mørland har fått flere utmerkelser for sitt arbeid i England, blant annet den gjeveste prisen av dem alle, Cartoonist of the Year fra British Press Awards, hele to ganger. Han er også kjent for forsidene til ukemagasinet The Spectator samt en rekke britiske magasiner som Economist og GQ Magazine. I Norge tegner han fast for VG, og bidro lenge til Agderposten. 

 • Morten Mørland: Confidence Lost

Det er på høy tid med en jubileumsutstilling, og etter året Storbritannia har vært gjennom – med en overveldende mengde politiske skandaler, hele tre statsministre, tapet av Dronning Elizabeth II samt nedgangstider og krig i Europa – måtte det bli en helt egen britisk årskavalkade a la Mørland. 

 • Morten Mørland: Putin brawl

Mørland vokste opp på Tromøya utenfor Arendal. Han studerte journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen, og hadde bidratt med noen avistegninger til Agderposten da han flyttet til London for å studere grafisk design ved Surrey Institute of Art & Design i 2000. Der skrev han hovedoppgave om britisk avistegnehistorie og fikk intervju med The Times’ berømte tegner Peter Brookes. Brookes fikk se noen av Mortens arbeider og dermed gikk det ikke lang tid før han hadde fast jobb. 

 • Morten Mørland: Mourning

Fortsatt jobber Mørland analogt i penn og blekk, som gir en helt egen stofflighet til tegningene. I utstillingen vil disse trykkes som giclée og være tilgjengelig for salg i begrenset opplag.

 • 1/4
  Morten Mørland: Luxury Vehicles
 • 2/4
  Morten Mørland: Iran Protest
 • 3/4
  Morten Mørland: Death
 • 4/4
  Morten Mørland: Humanitarian Corridor