Hopp til hovedinnhold

Khalid Albaih // Everything Everywhere Here Now

Khalid Albaih er en prisvinnende satiretegner, journalist, forfatter, kunstner, menneskerettighetsforkjemper og aktivist fra Sudan, som nå bor i Norge. Kunstnernavnet Khartoon er et ordspill på cartoon og Khartoum, hovedstaden i Sudan.

I 2024 har han stilt ut i the Arab Modern Art Museum i Quatar og i Nirox Art Centre i Sør-Afrika, og i november åpner en utstilling i Fondazione Brescia Musei i Italia. Heldigvis kan vi også vise hans direkte og poengterte arbeider i Drøbak.

Utstillingen åpnes ved Nora Ingdal, utenlandssjef i Redd Barna.

Et lys i mørket

Khalids styrke er å åpne rommene for diskusjon og dialog – og han har i de siste ti årene utmerket seg som en av sin tids mest markante stemmer. I senere år har han hatt flere internasjonale utstillinger og opptredener, publisert satiretegninger på nett, og gjort seg bemerket som journalist i bl.a Al Jazeera og The Guardian.

Arbeidene formidler i stor grad sosial og politisk urettferdighet. Med skarp og gripende kritikk av autoritære og undertrykkende regimer over hele verden, uttrykker Khalid samtidig solidaritet og håp for fremtiden, og er ikke redd for a gå i debatt med meningsmotstandere.  

Vi viser nye og retrospektive arbeider i utstillingen. Noen av motivene er tilgjengelig til salg som plakater.

Arabisk vår

Khalid Albaih er født i Romania og oppvokst i Doha i Qatar. Han begynte å tegne satire under studiene, og prøvde senere å søke jobb som avistegner. Men ingen redaktører i de arabiske landene som ville trykke arbeidene, da de til tider provoserende ytringene ville sette publikasjonene i fare. Derfor begynte Albaih å promotere arbeidet sitt i sosiale medier.

Tegningene fant fort et publikum. Og tidspunktet var avgjørende: dette var begynnelsen på den arabiske våren. Unge mennesker var lei av å ikke motsi undertrykkende regimer, og protester mot myndighetene i midtøsten og Nord-Afrika bredte om seg i løpet av 2011. 

Gjennom instagram og Facebook nådde han ut til stadig flere, i stadig flere land – og tegningene om protestene og opprørene dukket opp på vegger, bannere og T-skjorter - og brukes fortsatt av demonstranter og politiske aktivister.

Amerikansk - og internasjonalt - gjennombrudd

Tegningene gikk ikke upåaktet hen hos myndighetene. Etter flere arrestasjoner og trusler, fikk Khalid opphold i Amerika i 2016 som Oak Human Rights Fellow ved Colby Colleges Oak Institute for Human Rights. 

Samme år fikk han sitt største internasjonale gjennombrudd da han tegnet den amerikanske fotballspilleren Colin Kaepernick, med afro formet som en knytteneve, knelende under fremføring av den amerikanske nasjonalsangen. Hendelsen var i protest mot rasistisk politivold, og tegningen gikk viralt og ble en ikonisk del av Black Lives Matter. 

Skandinavia and Beyond

I oktober 2017 fikk Khalid opphold i København, som artist-in-residence under det anerkjente programmet International Cities of Refuge Network (ICORN), som gir toårige stipendier for kunstnere og forfattere som har opplevd forfølgelse. Tiden i København var utfordrende, men Khalid bygget videre på sitt internasjonale nettverk 

I 2021 flyttet han til Oslo, der han nå bor med familien. Mesteparten av arbeidet er fortsatt internasjonalt og preget av reise. Blant annet var han i 2022 med i Oslo Freedom Forum, og Artist in protest fellow ved The Human Rights Foundation (HRF) i New York; i 2023 var han en av Moleskine Foundation Creativity Pioneers og i 2024 hadde han en stor utstilling i the Arab Modern Art Museum i Quatar og i Nirox Art Centre i Sør-Afrika. Etter utstillingen i Drøbak åpner en ny utstilling i Fondazione Brescia Musei i Italia i november.

  • 1/7
  • 2/7
  • 3/7
  • 4/7
  • 5/7
  • 6/7
  • 7/7
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1