Hopp til hovedinnhold

Julie Ebbing // Sammenbruddbasert kunst

Det er med begeistring vi viser Julie Ebbings arbeider i Avistegnernes hus. Julies samfunnsengasjement, frie ytringer og bruk av satire i kunsten gjør henne spesielt aktuell for oss. Selv kaller hun utstillingen «en ode til glemte heltinner og «gale» kvinner – til kunstens mænader – de «rasende», de «ville», de grenseoverskridende og skremmende.»

Velkommen til vernissage fredag 2. september kl 18-20. Åpning ved Merete Hovdenak.

  • 1/1
    Julie Ebbing, Selvportrett som Cerberus, blandet teknikk
  • Julie Ebbing, Mariana Abramowitch 1/1, blandet teknikk, 66x101cm

Håndværk & hærverk

Julie Ebbing (f. 1985) er norsk grafiker og billedkunstner, utdannet fra Kunsthøgskolene i Oslo og Bergen. Hun bor og arbeider i Trondheim og Namsos.  Ifølge Håkon Bleken er hun «helt spesielt begavet». Selv har hun beskrevet arbeidene sine som en mellomting av håndverk og hærverk.

I Avistegnernes hus viser Ebbing en serie unike arbeider i salgsutstillingen. Ta kontakt for fullstendig verksliste. 

  • Julie Ebbing, Sammenbruddbasert kunst 3, blandet teknikk, 46x64cm

Ebbing skriver om utstillingen i Avistegnernes hus:

"I åpningen av Hinsides godt og ondt skriver Nietzsche at sannheten er som en kvinne som all tidligere dogmatikk har mislyktes å forføre. Nietzsche beveger seg hinsides godt og ondt i søken etter «den frie ånd», det vil si det mennesket som våger å gå på tvers av den blinde dogmatikken. I kunsthistorien har kvinnelige kunstnere i søken etter «den frie ånd» blitt omtalt som hysteriske, nervøse og hypokondriske, farlige, degenererte, fullstendig av hengslene eller bare komiske. I motsetning til menn som langt mer har blitt fremstilt som eksentriske intellektuelle, store melankolikere med indre geniale verdener og i verste fall misforståtte.

  • Julie Ebbing, Sammenbruddbasert kunst 2, blandet teknikk, 46x64cm

De kvinnelige historiene har ofte blitt utelatt fra den kunsthistoriske kanon, ikke blitt fortalt eller anerkjent på den samme måten som mannens. Feminisering av galskap har vært en effektiv form for sosial kontroll, en måte for menn å holde kvinner «på plass». Som konsekvens har kreative, talentfulle, brilliante, intelligente kvinner både i fiksjonen og virkeligheten forsvunnet ned et pinefullt hull av tvil og selvdestruksjon før de har blitt avskrevet som galninger på tross av det storslåtte de hadde å tilby en verden som nektet dem rom til å uttrykke det tilstrekkelig. En verden som så nært sidestiller kvinnelig geni med galskap.

  • Julie Ebbing, Sammenbruddbasert kunst 1, blandet teknikk, 46x64cm

Som Elizabeth Wurtzel skriver i BitchEn av grunnen til at mange uskikkelige piker får slike forferdelige endelikt, er at de mangler overbevisning: De viker tilbake for sin egen uskikkelighet og prøver å være de snille jentene de ble oppdratt til å være. De vender tilbake til den de var, en smule flaue over at de faktisk stod frem og krevde og slo ned for fote etter sin egen vilje – en Nietzscheansk vilje – og prøver å dekke over sporene sine, går tilbake og være engelaktige. Det er det uklare budskapet, tvetydigheten og vaklingen som tar knekken på dem når det kommer til stykket.

Denne utstillingen er en liten ode til glemte heltinner og «gale» kvinner – til kunstens mænader – de «rasende», de «ville», de grenseoverskridende og skremmende. Til alle dere med modig livsførsel som befinner dere i motsigelse til egen samtid, til alle dere som er sinnssyke nok til å tro at arbeidet deres er verdig. Kunsten har vært som radiotelegrafistens varselstelegrammer fra det synkende skip.»

  • 1/2
    Julie Ebbing, Life is Life 1/1, blandet teknikk, 78x107cm
  • 2/2
    Julie Ebbing, Virginia Woolf 1/1, blandet teknikk, 78x107cm

Stipend og priser

I 2017 vant Ebbing “The Kjell Nupen Memorial Grant”. Stipendet ble tildelt på bakgrunn av kunstverket «Cutting Timber: An irritation», og Ebbing ble med det den første norske kunster som ble tildelt dette stipendet. I 2019 ble hun tildelt Håkon Blekens kunststipend for tradisjonelle teknikker, og i 2021 vant hun Subjektprisen «Årets utstilling» sammen med Kunstmuseet Nord-Trøndelag for utstillingen «Retrospektiv». Arbeidene hennes er innkjøpt av ulike private og offentlige institusjoner.

  • 1/3
    Julie Ebbing, It's such a fucking misery + Anne Sexton II 1/1, blandet teknikk, 66x101cm
  • 2/3
    Julie Ebbing, It's such a fucking misery + Anne Sexton I 1/1, blandet teknikk, 66x101cm
  • 3/3
    Julie Ebbing, It's such a fucking misery + Anne Sexton III 1/1, blandet teknikk, 66x101cm
Museum24:Portal - 2024.03.08
Grunnstilsett-versjon: 1