Et liv med tegning
Fadi er bedre kjent som Fadi ToOn, en anerkjent karikatur- og satiretegner som gjennom hele sitt virke har både opplevd og skildret mange av de politiske og sosiale utfordringene i Midtøsten. Opprinnelig fra Haifa i Palestina, ble familien tvunget til å forlate sitt land og flykte til Syria. Her vokste Fadi opp, og ble en anerkjent satiretegner, sterkt kritisk mot regimet. Dette førte til at han ble forfulgt, fengslet og torturert for sine tegninger. Med hjelp av International Cities of Refuge Network (ICORN) fikk han komme som fribytegner til Drøbak i 2013 og er nå norsk statsborger.
Med en helt en unik evne til å kombinere humor og alvor, har Fadi vunnet flere priser i internasjonale tegnekonkurranser, bl.a fra World Press Cartoon i 2018 og Iran Cartoon i 2024. Han har også deltatt i utstillinger over hele verden. Tegningene er publisert i bl.a France 24 TV, Le Monde, Ny Tid, Samtiden og Aljazeera.net. I 2024 ble ett av arbeidene hans valgt ut til en utstilling på Stortinget, og har hengt til skue for alle arbeidende og besøkende der gjennom hele året.
Fadi er også sjefredaktør for nettsiden Cartoon Home Network International (CHNI). Her samler og viser han fram satiretegnere fra hele verden. Siden har som mål å være stemmen til de stemmeløse rundt om i verden, til tross for alle utfordringene og truslene om å stille satiretegnere til taushet. Gjennom CHNI har han organisert en rekke tegnekonkurranser og aksjoner til fordel for fred, menneskerettigheter, humanitære rettigheter og mot vold av alle slag. Flere av disse har han også stilt ut i Avistegnernes hus i Drøbak, bl.a Hurra for ytringsfriheten (2014), Barn i krig (2015), A Colourful Human World (2018) og Refuse to Stay Silent (2022).
I 2021 viste Avistegnernes hus separatutstillingen «Untitled» der et stort retrospektiv av arbeidene ble vist. Han er også med på galleriets årlige utstillinger og kataloger Avistegnernes årskavalkade, og har bidratt til serien Illustrerte julekort både i 2021 og 2023.
Fadi evner å formidle dype budskap med enkle, men kraftfulle bilder. Hans tegninger er ofte preget av en skarp, ironisk humor som får betrakteren til å reflektere over alvorlige temaer - det være seg krig, korrupsjon eller menneskerettighetsbrudd - samtidig som han klarer å bevare en lett og tilgjengelig stil.
I en tid hvor mange kunstnere står overfor sensur og trusler, har Fadi vært uredd i sin kritikk av autoritære regimer og undertrykkende politikk. Hans modige standpunkter har gjort ham til en viktig figur i kampen for rettferdighet og frihet, og han har inspirert mange andre kunstnere til å bruke sine talenter for å fremme positive endringer.
Selv om han er tydelig og sterk i sine ytringer, er Fadi like vel opptatt av grunnleggende respekt for forskjellige syn og ståsted:
«For meg er ytringsfrihet et middel til å knytte bånd mellom ulike kulturer. Misbruk av den kan også være skadelig. Mennesker har rett til å bli respektert i sin helhet: deres tilhørighet, deres ideologi og deres tro. Man skal ikke bruke ytringsfriheten til å ydmyke andre.»