Hopp til hovedinnhold

Avistegnernes Nyhus!

Vi inviterer til utstilling med den vilt begavede familien Nyhus: tvillingbrødrene Svein og Egil, samt Sveins barn Kaia, Simon og Ninni. Det blir salg av trykk og originaler - samt videoinstallasjon fra Ninni "McZaint" i 2. etasje. Utstillingen vil stå klar fra 24. april, men vi forholder oss til enhver tid til smittesituasjonen når det gjelder åpningstider og besøk.

  • Illustrasjon av Svein Nyhus til boken "Steder å tisse": En gutt står og tisser i friluft, høyt på en klippe med måkene flyvende over seg.
    1/1
    Svein Nyhus, fra boka "Steder å tisse"

Nasjonale nedstenginger satte en stopper for familien Nyhus’ utstilling i 2020, men heldigvis synes ikke Egil og Svein (1962), Simon Dahle Nyhus (1988), Kaia Dahle Nyhus (1990) eller Ninni Nyhus (1993) at det gjorde noe. Om mulig passer denne utstillingen enda bedre i 2021!

  • Julekort fra 2014, tegnet av storebror Simon. Kaia og Ninni sitter på stranda, Simon sitter ved tegnebrettet, og Svein gjør det samme i mørket. Mamma Gro deler ut gaver i midten. Egil Nyhus er ikke med på bildet, men han er prikk lik Svein!

Velkommen inn i vårt Nyhus

Egil Nyhus er en av Norges mest elskede avsitegnere. I tillegg gleder han Drøbaks 10. klassinger med Den kulturelle skolesekkens opplegg i Avistegnernes Hus i november hvert år. Svein har illustrert et hav av bøker og vunnet utallige priser for dem. Hver av dem synes den andre er flinkest til å tegne, og sammen har de tegneshowet «To menn og en tavle».

Sammen med forfatter Gro Dahle har Svein barna Simon, Kaia og Ninni. Åpenbart renner kreativiteten i blodet. Simon er konsepttegner i dataanimasjon, og Ninni lager videoinstallasjoner, ofte under navnet McZaint. Kaia er prisbelønnet forfatter og illustratør. 

Vanskelige temaer kan også bli vakker kunst. Felles for familien er at de leverer tydelige og til dels tunge budskap med en svevende letthet. Resultatet hos oss blir en morsom og viktig utstilling av tegninger, trykk og videoinstallasjon.

Tvillingbrødre i rettssak

Mye skjedde for tvillingbrødrene i 2020. Avistegner Egil ble permittert fra Romerikes Blad og endte opp med å lage rettstegninger fra saken mot Laila Anita Bertheussen for TV2 og NTB. 

I samme sak ble Sveins siste bok Steder å tisse nevnt: som eksempel på bruken av ordet tisse over det mer ”maskuline” pisse. På en av illustrasjonene har Svein derfor i ettertid tegnet inn en liten referanse til rettsaken. Ser du på bildet over hva det er?

De andre har heller ikke ligget på latsiden. Kaia fikk seksere på terningen for både Grevlingdager og Fremmed mann, Simon har tatt over illustrasjonene til bøkene om Kaptein Sabeltann etter onkel Egil, og Ninni ”McZaint” lagde miniserie for NRK. Ninni tar eksamen ved kunsthøyskolen i Oslo uken før utstillingen åpner og høydepunktene blir å se i galleriet. Velkommen til ellevill formidlingsglede fra 24.april-6.juni.

Kaia Dahle Nyhus

Kaia Linnea Dahle Nyhus er særlig kjent for sine stiliserte og tydelige illustrasjoner i egne og andres bildebøker. Hun har illustrert flere av barnebøkene til sin mor Gro Dahle, og i 2014 debuterte hun som bildebokforfatter med "Vil du høre en hemmelighet." Siden det har hun gitt ut syv egne bøker, bl.a den kritikerroste "Fremmed mann" i 2020 i tillegg til totalt åtte sammen med Gro Dahle.

Hun har blitt nominert til en rekke store priser, og mottatt Kulturdepartementets illustrasjonspris for tegningene til Håpe, sa gåsa (2011); NBUs debutantpris Trollkrittet for 2014 for «Vil du høre en hemmelighet?»; Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok utgitt i 2018 for «Verdens sa ja», samt Kulturdepartementets Spesialpris for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2018 «for å behandle vanskelige temaer og psykisk helse i bildebøker av høy kunstnerisk kvalitet» sammen med foreldrene Gro Dahle og Svein Nyhus.

Simon D Nyhus

Simon Dahle Nyhus er illustratør og concept artist i digital animasjon. Han studerte 3D animation ved Idéfagskolen, Tønsberg 2007–2010, og har siden gått i lære ved Funcom og jobbet som Digital artist og AD i Gimpville (2010 - 2017), Qvisten (2017 - 2020) og i Krill Bites siden 2020.

Han har også tegnet og designet diverse bokomslag for Cappelen Damm, og tok over Kaptein Sabeltann universet fra onkel Egil, med to billedbøker på Ena forlag i 2020 og 2021. I 2021 kommer også boka «Insektliv» på Cappelen Damm. Simon var med på ”De unges utstilling” i Tjøme kommune i 2016 men dette er første gang vi får vist frem digitale kunsttrykk og konsepttegninger i større skala.

Ninni "McZaint" Nyhus

Ninni Lucia Dahle Nyhus, også kjent som McZaint, har utdannelse fra Westerdals film- og tvlinja (2012-2015) og Kunstakademiet KHiO (2017–2021), i 2018 utvekslet hun et semester til School of Visual Arts i New York. Hun jobber hovedsaklig med video, performance og tekst og gjør seg i disse tider ferdig med avgangsutstillingen ved KHiO. Vi viser en av avgangsfilmene hennes i 2.etasje. Velkommen inn i et parallelt univers!

Ninni har bl.a deltatt på utstillingene «Hjemme hos» (Teknisk museum 2017–2018), «Uncontaminated» (aker brygge 2017), «What do we believe in» (Oslo domkirke 2018) og «Summerparty» (UKS Performance 2019). Hun har produsert diverse musikkvideoer, humorvideoer for Humornieu og kortdramaserien «De som blir» for NRK i 2020. Fra 2014 har hun drevet kunstprosjektet «McZaint» på Instagram. Høsten 2021 kommer hun med sin første bok på Cappelen Damm.

Egil Nyhus

Egil startet som avistegner i  Vestfold Arbeiderblad 1979-83, tok utdannelse ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo 1981 – 1985, og har deretter arbeidet som frilans illustratør og tegner på fulltid for forlag, aviser og blader. 

I 1987 flyttet han til Romerike og har tegnet for Romerikes Blad til koronavåren 2020, hovedsakelig som politisk kommentator og karikaturtegner.

Har blant annet illustrert og utviklet populære barnebøker, først og fremst til TV-serien «Sesam Stasjon» og til Terje Formoes «Kaptein Sabeltann», men kom med bøkene "123 for barske barn" i 2020 og med egen vitsebok på Ena forlag i april 2021. 

Nyhus har blitt kåret til Årets avistegner 1998 og 2013, vunnet Gull og Grand Prix i den internasjonale ”World Press Cartoon» i Portugal 2012 og ble tildelt Teskjekjerringprisen 2013.

Svein Nyhus

Svein Nyhus er uten tvil en av Norges mest elskede, leste og prisvinnende illustratører. Som sin tvillingbror gikk han på Statens håndverks- og kunstindustriskole 1981-1985 og har ikke sluttet å tegne siden det. Siden 1995 har han spesielt samarbeidet med sin forfatterkone Gro Dahle. Svein er innkjøpt av Nasjonalbiblioteket, og flere av bøkene er oversatt til andre språk, bl.a "Hva sier reven" som gikk sin seiersgang etter sangen den er basert på. I tillegg til en mengde illustrerte bøker for andre, har Svein også skrevet og illustrert 16 egne bøker. Han har også utsmykket Follebu skole i Gausdal, Stein skole i Nes og Tønsberg og Færder bibliotek. Han skriver utfyllende om eget arbeid på bloggsiden sin!

Svein har vært nominert til et svimlende antall priser, og mottatt flere av dem, bl.a Kultur- og kirkedepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur for Pappa! (1998), Lille Lu og trollmannen Bulibar (2001) og Sinna Mann (2003); Brageprisen for Snill (2002); Fortuna Interboks ærespris (2002); Vestfolds litteraturpris (2007); Bokkunstprisen (2010); Norsk illustrasjonsfonds æresstipend (2016); Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok utgitt i 2014 for Akvarium, Teskjekjerringprisen for 2013, sammen med Egil Nyhus, «for sitt virke som tegnere og forfattere både i bokform og på veien med forestillinger for barn gjennom mange år» og Kulturdepartementets Spesialpris for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2018 til Gro Dahle, Svein Nyhus og Kaia Dahle Nyhus «for å behandle vanskelige temaer og psykisk helse i bildebøker av høy kunstnerisk kvalitet».

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1